Viburnum lantana - villaheisi

Kun tarvitaan kuivallakin paikalla kauniisti kasvavaa ja kukkivaa korkeahkoa pensasta, villaheisi on hyvä vaihtoehto. Se on saanut nimensä karvaisista mutta kovista lehdistään. Villaheiden lehdet ja tuuhea kasvutapa vaimentavat jonkin verran melua ja se kestää hyvin tuulta ja saasteita. Se onkin helppohoitoinen suojakasvi monelaisiin viherrakentamiskohteisiin. Viljelyssä on myös keltalehtisiä ('Aureum') ja kirjavalehtisiä lajikkeita.

Villaheisi kukkii kesäkuussa kellanvalkoisin kukinnoin, jotka mainitaan pahanhajuisiksi. Syksyllä pensas täyttyy punaisista marjoista, jotka kypsyessään muuttuvat mustiksi. Joinakin syksyinä pensaassa voi olla samaan aikaan sekä kukkia että punaisia ja mustia marjoja. Marjat eivät ole syötäviä. Lehtien syysväri muuttuu vihreänpunaisen kautta viininpunaiseksi.

Mustilan tuuheat ja jämäkät villaheidet ovat menestyneet hyvin vuosikymmenten ajan. Pensaat kasvavat näkyvillä paikoilla Etelärinteellä ja Mustilan Kartanon portilla.

Suomenkielinen nimi
Villaheisi
Heimo
Caprifoliaceae
Suku
Viburnum
Laji
lantana
Koko
2–4 m pensas.
Kotipaikka
Etelä- ja Keski-Eurooppa, Luoteis-Aasia. Ei luonnonvarainen Suomessa, viljelykarkulainen.
Kuvaus
Pystykasvuinen, jämäkkäoksainen pensas. Lehdet karvaisia. Huiskilokukinto kellanvalkoinen, itsepölytteinen. Marjat punaisia, kypsinä mustia luumarjoja.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore mutta kestää myös kuivuutta, kalkinsuosija.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
viburnum_lantana_lehdet_jsaarinen.jpg
Location