Cornus alternifolia - lännenpagodikanukka

Laajalla alueella Pohjois-Amerikan itäosissa luontaisena kasvava lännenpagodikanukka on meillä harvoin käytetty, erittäin kaunis pensasmainen puu. Sen koristeellisuus tulee parhaiten esiin kun monikerroksinen, arkkitehtonisesti kaunis latvus on levittäytynyt täyteen mittaansa.

Pensas kukkii alkukesällä lehtevänä valkoisin pienin kukkatertuin. Syyskesällä kehittyvät sinimustat, syömäkelvottomat marjat näyttäviin tulipunaisiin kukkaperiin. Kauniisti kuvioidut lehdet saavat syksyllä violetin, oranssin ja keltaisen sävyissä läikehtivän syysvärin. Talvella korostuu punaruskeiden oksien veistoksellinen rakenne.

Lännenpagodikanukka on varjoisten, soistuvien metsänreunojen ja rantojen asukki, joka ei viihdy karuilla tai kuivilla paikoilla. Muutoin se vaikuttaa elinvoimaiselta, terveeltä ja sopeutuvaiselta koristekasvilta. Talvenkestävyytensä ja monipuolisten käyttö- ja kauneusarvojensa vuoksi se on yksi parhaista Mustilan Amerikan-keruumatkojen uusista koristepuulajeista. 

Suomenkielinen nimi
Lännenpagodikanukka
Heimo
Cornaceae
Suku
Cornus
Laji
alternifolia
Koko
3–5 m puu tai pensas.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus
Pieni kesävihanta puu tai pensas, jolle tyypillistä kerroksellisesti vaakatasoon asettuva leveä latvus. Soikeat lehdet vuoroittan versoja pitkin. Näyttävä kukinta alkukesällä. Marjat syömäkelvottomat, mutta evitä myrkylliset. Komea oranssi tai punainen syysväritys.
Kasvupaikka
Puolivarjo tai varjo, runsasravinteinen, tuore ja hapan kasvualusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
cornus_alternifolia_kukat_jsaarinen.jpg