Rosa glauca - punalehtiruusu

Punalehtiruusu on helppo tunnistaa muista ruusuista, sillä sen lehdet ja oksarankojen yläosat punertavat aivan erityisen sinihärmeisellä tavalla. Aikaisemmin laji tunnettiinkin nimellä Rosa rubrifolia.

Tyypillisen lehtivärinsä punalehtiruusu saa parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Se kukkii kesäkuun lopulla yksinkertaisin, vaalean ruusunpunaisin kukin, jotka tuoksuvat heikosti. Kukat ovat pienehköjä, mutta niiden väri saa hyvää kontrastia lehdistä. Syksyllä ruusu tekee runsaasti punaisia, pulleita ja pitkänomaisia kiulukoita ja saa hyvän syysvärin.

Punalehtiruusu on kotoisin Keski-Euroopan vuoristoalueilta ja se on kestävä melkein koko Suomessa. Kasvupaikan suhteen melko vaatimaton pensas ei tee juurivesoja. Metsämaastossa värinsä takia erottuvat punalehtiruusut kiinnittävät Mustilassa huomiota toimistolta Atsalearinteelle vievän polun varressa.

Punalehtiruusua on ollut myynnissä Suomessa jo 1800-luvun lopulla ja sitä voi löytää viljelykarkulaisena. Etenkin varjoisilla paikoilla pensasta saattaa vaivata lehdistöä pilkuttava ruostesieni.

Suomenkielinen nimi
Punalehtiruusu
Heimo
Rosaceae
Suku
Rosa
Laji
glauca
Koko
1–3 m.
Kotipaikka
Keski-Euroopan vuoristoalueet.
Kuvaus
Pystykasvuinen, siro pensas. Punertavan sinihärmeiset lehdet. Piikit hentoja. Kukinnossa 2–5 ruusunpunaista, yksinkertaista kukkaa. Kiulukat punaisia, soikean pallomaisia.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, kuiva–tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VII.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Rosa glauca ©Susanna
Plants