× Sorbaronia mitschurinii - marja-aronia

Aronia-suku kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikassa. Marja-aronian ei tiedetä esiintyvän missään luontaisena, mutta Venäjällä sitä on viljelty ainakin 70 vuotta. Sen perimä poikkeaa amerikkalaisista mustamarjaisista aronioista. Tämän lajin katsotaan syntyneen kuulun venäläisen, ennakkoluulottoman kasvinjalostajan, Ivan V. Mitšurinin monipuolisen jalostustyön tuloksena 1900-luvun alussa.

Marja-aronia on suurikokoinen, pystykasvuinen ja oksistoltaan puumainen pensas. Täysikasvuinen pensas saattaa tuottaa täydessä auringossa kasvaessaan lähes 10 kg marjoja pensasta kohden. Marjat ovat suurempia kuin koristearonioilla ja sinertävän hedelmävahan peittämiä. Marjojen sinisenmustan väriaineen antosyaanin määrä vetää vertoja vaikka mustikalle.

Marjat ovat makeita, aromiltaan pihlajaa muistuttavia, ja sisältävät runsaasti pektiiniä, sokereita, vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita ja flavonoideja. Sisältämiensä parkkiaineiden vuoksi ne eivät sovellu tuorenaposteluun, vaan suoraan pensaasta syötynä niin sanotusti vetävät naaman ruttuun. Sen sijaan niistä tulee erinomaisia hilloja, hyytelöitä ja mehuja.

Koristepensaana marja-aronia on erittäin arvokas. Sen suuret, kiiltäväpintaiset lehdet saavat oranssista punaiseen hehkuvan syysvärityksen. Terveempää pensasta ja upeampaa syysvärisinfoniaa saa hakea. Se kasvaa komeasti jopa kaupunkiteiden viherkaistoilla, mutta kävelyteiden liepeet eivät silti ole suositeltavimpia istutuspaikkoja: marjojen voimakas väriaine tahraa niin betonilaatat kuin varomattomien matotkin.

Suomenkielinen nimi
Marja-aronia
Heimo
Rosaceae
Suku
Aronia
Laji
mitschurinii
Koko
Alle 3 m.
Alkuperä
Syntynyt venäläisen I. V. Mitšurinin aronia-pihlajaristeymien takaisinristeytyksistä aronian kanssa.
Kuvaus
Kookas, erinomainen koristepensas näyttävine mustine, hedelmävahan pinnoittamine marjoineen, jotka yleensä säilyvät pensaissa talveen.
Kasvupaikka
Aurinkoiset puutarhamaat, ei seisovaa vettä, sietää happamuuttakin.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V. Pohjoisemmilla vyöhykkeillä voimakkaimmat versot saattavat paleltua ajoittain.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat