Crataegus punctata - ontarionorapihlaja

Ontarionorapihlajaa on viljelty Suomessa jo autonomian ajalla, mutta se on sittemmin unohdettu ja hävinnyt lähes kokonaan. Mustilaan se on tuotu siemenkeräysmatkalla 1996 New Yorkin osavaltion pohjoisosista. Se osui maiseman keskeltä nopeasti kerääjien silmään vastapuikeiden lehtien erikoisen vaaleanvihreän värin takia. Näyttävimmillään tämä väritys on keväällä kun uudet lehdet puhkeavat smaragdinvihreinä tuhkanharmaille, oraisille oksille.

Ontarionorapihlaja on tietysti kaunis myös kukkiessaan alkukesällä. Kukat ovat orapihlajankukiksi melko suuret. Syksyllä kehittyvissä punaisissa tai keltaisissa marjoissa on erikoinen täplitys, mistä kasvi on saanut tieteellisen nimensä. Kuten monet parhaat orapihlajat, ontarionorapihlaja kehittyy vanhemmiten veistokselliseksi leveäksi pikkupuuksi, jos sen antaa kasvaa leikkaamatta rauhassa omaan muotoonsa.

Suomenkielinen nimi
Ontarionorapihlaja
Heimo
Rosaceae
Suku
Crataegus
Laji
punctata
Koko
2–5 m.
Kotipaikka
Koillinen Yhdysvallat ja Kanadan lähialue. KESKAS-tutkimuksessa löydettiin Lopelta.
Kuvaus
Veistoksellinen pieni puu tai pensas, jonka kuori on kalpeanvaalea. Kerrokselliset oksat ovat erityisen näyttäviä maisemassa talvella ja varhaisena keväänä.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, läpäisevä muiden orapihlajien tapaan.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat