Symphoricarpos albus var. laevigatus - valkolumimarja

Valkolumimarjan huomaa parhaiten syksyllä, kun sen vahapintaiset valkoiset, lievästi myrkylliset marjat hohtavat pensaassa. Marjat pysyvät oksissa pitkään lehtien jo varistua. Pensas kukkii heinä–elokuussa hyvin huomaamattomin, korallinpunaisin ja kellomaisin kukin, joita ihaillakseen täytyy oksia tarkastella varsin läheltä.

Luontaisesti valkolumimarja kasvaa havumetsien aluskasvina Kalliovuorten Tyynenmeren puolella. Hyvin samannäköinen S. albus var. albus on kotoisin Kalliovuorten itäpuolelta.

Valkolumimarja leviää hyvin juurivesojen avulla, mikä on hyvä ottaa huomioon istutuspaikan valinnassa. Oksat ovat taipuisia ja kestävät hyvin lumen painoa. Mustilassa valkolumimarjaa kasvaa teiden varsilla, muun muassa parkkipaikan lähellä, Juhlapaikan liepeillä ja Lepistön mutkassa.

Englanniksi valkolumimarjan nimi on corpse berry, ruumismarja. Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaat pitivät sen valkoisia marjoja vaeltavien kuolleiden ravintona.

Valkolumimarja on monelle tuttu pihakasvi, mutta lumimarjoja on yhteensä viisitoista lajia, jotkut puna- tai vaaleanpunamarjaisia. Joitakin niistä kannattaisi kokeilla Suomessakin, esimerkiksi lajia S. orbiculatus.

Suomenkielinen nimi
Valkolumimarja
Heimo
Caprifoliaceae
Suku
Symphoricarpos
Laji
albus
Muunnos (var.)
laevigatus
Koko
1–1,5 m pensas.
Kotipaikka
Läntinen Pohjois-Amerikka Kalliovuorten länsipuolella.
Kuvaus
Matalahko pensas. Pienet harmahtavanvihreät, leveänpuikeat lehdet. Kukat hyvin pienet, korallinpunaiset, kellomaiset, sisältä karvaiset, 3–15 kukan kimpuissa. Marjat valkoiset ja vahapintaiset. Ei syysväriä. Tekee juurivesoja.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, vähä- tai runsasravinteinen, tuore–kostea. Vaatimaton maanlaadun suhteen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V(VI).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
symphoricarpos_albus_var_laevigatus_hedelmat_jsaarinen.jpg