Populus laurifolia - laakeripoppeli

Keski-Aasian aro- ja metsäseutujen jokirannoilla kasvaa latvukseltaan säännötön ja koristeellisen mutkaiseksi taipuileva laakeripoppeli. Sen alimmat oksat ovat riippaisia, latvaoksat erottuvat vaaleina. Mutkaisen rungon kuori on vaaleaharmaa ja kaarna vaaleanruskea. Nuoret latvaversot ovat hoikkia, särmikkäitä ja selvästi karvaisia. Tuntomerkillisesti särmät näkyvät vielä paksuuskasvunkin jälkeen rungossa pystysuorina viiruina tai harjanteina. Laakeripoppelin nimi viittaa kapeisiin, nahkeisiin ja poimureunaisiin vesaoksien lehtiin. Oksiston lyhytversojen lehdet ovat leveämpiä.

Laakeripoppelia tapaa Suomessa autonomiankauden jäänteenä vanhoissa puistoissa. Talven- ja taudinkesto sekä maalauksellinen latvusmuoto puoltaisivat runsasta käytön lisäämistä uudemmissakin istutuksissa. Laakeripoppeli tekee jonkin verran juurivesoja, mutta ne eivät ole ongelma leikatuilla nurmikoilla. Viljelyksessä on vain hedepuita, joten istuttajan ei tarvitse pelätä puista leviävän minkäänlaista siemennöyhtää. Sen sijaan keväällä saa ihastella norkkojen värikkään punaisia heteitä.

Suomenkielinen nimi
Laakeripoppeli
Heimo
Salicaceae
Suku
Populus
Laji
laurifolia
Koko
12–25 m puu.
Kotipaikka
Keski-Aasia.
Kuvaus
Poimureunaiset vesalehdet, mutkaiset sivuhaarat ja runkokin. Silmu on keväälläkin karvainen. Lehtiruoti liereä, ei litteä. Pitkäverson lehti on hyvin erilainen kuin lyhytverson.
Kasvupaikka
Aurinko, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Hiekka ja sora sopivat myös hyvin maalajeiksi.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location