Prunus padus - tuomi

Kotoperäisistä puuvartisistamme yltäkylläisimmällä kukkarunsaudella siunattu tuomi menestyy kautta Suomen. Se kuuluu kulttuurikasvina olennaisesti suomalaiseen maisemaan peltojen reunoille raivattujen kivikasojen tienoilla, kaivonpaikoilla ja lähteiden äärillä. Jos ummistaa silmänsä ja kuvittelee mielessään tuon maiseman kevätaamun viileyden väistyessä, voi aistia kukkivan tuomen tuoksun. Tuomen lehdet ovat tuolloin jo puhjenneet ja hirmuinen pituuskasvuryntäys käynnistynyt kestääkseen kuitenkin vain tovin.

Tuomi on juurivesallinen puu, jonka kasvustolle luonteenomaisia ovat lumen taivuttamien rungonkaarien päältä kohtisuorasti kasvavat jälkisilmuvesojen rivistöt. Myös tuomen maahan taipuneiden latvojen kyky juurtua on osa tuomen erinomaista levintästrategiaa. Oman osansa tekevät linnut, jotka levittävät tuomen marjoja uusille kasvupaikoille.

Tuomen kukinto on monikukkainen, pitkä terttu, johon myöhemmin kypsyvät mustat marjat. Niiden karvas maku tulee siemenistä, joissa on hyvin pieniä määriä amygdaliinia. Tuomen pahanhajuisessa kuoressa ja puuaineksessa myrkyllistä amygdaliinia on enemmän. Lepotilaisista oksista voikin leikata jäniseläinten karkotteiksi risuja muiden koristekasvien rungonsuojiksi.

Suomenkielinen nimi
Tuomi
Heimo
Rosaceae
Suku
Prunus
Laji
padus
Koko
3–15 m.
Kotipaikka
Euraasia, ml. Brittein saaret ja itäisellä reunalla Sahalin, Kuriilit ja Kamtšatka.
Kuvaus
Korkea pensas tai monirunkoinen puu. Oksien himmeän tummanharmaa kuori on käsiteltäessä tunnusomaista hajultaan, märkänä liki mustaa. Soikeat, suippokärkiset ja sahalaitaiset lehdet ovat tummanvihreitä, syksyllä keltaisia. Valkeat tai punertavat kukintotertut, mustat marjat.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore–märkä. Pitää myös savesta ja humusperäisestä kasvualustasta.Tuomi on viljavan maan tunnus.
Menestyminen
Vyöhykkeet I-VIII.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
prunus_padus_kukka_jreinikainen.jpg