Crataegus mollis - pilviorapihlaja

Kasvitieteellisissä kokoelmissa voi Suomessakin kohdata pilviorapihlajan, muuten sitä ei meillä ole kaupallisessa laajuudessa viljelty. Pilviorapihlaja on kotoisin Pohjois-Amerikasta, Appalakkien vuoriston itäpuolelta. Kotiseudullaan se kasvaa leveäksi pikkupuuksi, meillä se saattaa jäädä suureksi pensaaksi.

Pilviorapihlajalla on leveät, pehmeänukkaiset, eloisanvihreät lehdet. Sen valkoiset kukinnot ovat leveät ja nukkaiset ja kukat ja marjat suuremmat kuin useimmilla muilla orapihlajilla. Edullisilla, valoisilla kasvupaikoilla pilviorapihlajasta tulee kasvutavaltaan maalauksellinen, lehtevä ja upeasti kukkiva ja marjova koristepuu.

Pilviorapihlaja on läheistä sukua Suomessa paljon enemmän viljellylle iso-orapihlajalle (C. submollis), jota esiintyy orapihlaja-aidoissamme siellä täällä yleensä taimistovaiheessa mukaan sekaantuneena. Pilviorapihlajan erottaa iso-orapihlajasta puumaisemman kasvutapansa, runsaamman oraisuutensa ja kukkien heteiden suuremman määrän (20) perusteella. Aitaorapihlajaan (C. grayana) verrattuna pilviorapihlajan punainen, päärynänmuotoinen marja on suurempi ja makeampi.

Talvenkestävyys on riittävä ainakin eteläisessä Suomessa. Mustilan nuoret puut on kasvatettu 1993 keruumatkalla kerätyistä siemenistä. Emopuut kasvoivat hyytävätalvisen preeriailmaston alueella.

Suomenkielinen nimi
Pilviorapihlaja
Heimo
Rosaceae
Suku
Crataegus
Laji
mollis
Koko
3–8 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan keski- ja itäosat.
Kuvaus
Suuri pensas tai leveälatvuksinen puu. Jäykät, pitkät ja hieman kaareutuvat oraat (piikit), valkoiset kukinnot nukkaisia ja oranssinpunaiset marjat epäpyöreitä, päärynänmuotoisia.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, keskiravinteinen, kuiva–tuore hiekkamaa. Viihtyy myös sora- ja savimailla. Kukkii ja marjoo parhaiten aurinkoisilla paikoilla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II. Mustilan alkuperillä todennäköisesti IV-vyöhykkeelle asti.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat