Aesculus octandra - keltahevoskastanja

Keltahevoskastanja on kotoisin Itä-Yhdysvalloista, jossa se kasvaa luontaisesti Suurten järvien eteläpuolella. Sitä pidetään hyvin talvenkestävänä ja viljellään laajalti esiintymisalueensa pohjoispuolellakin. Keltahevoskastanja on sukua Suomessa yleisemmin viljellylle eurooppalaiselle balkaninhevoskastanjalle (A. hippocastanum), mutta on meillä istutettuna huomattavasti harvinaisempi.

Keltahevoskastanjan koristeelliset, kiiltävät lehdet ovat vastakkaisia ja sormilehdykkäisiä sekä pienempiä ja sirompia kuin balkaninhevoskastanjalla. Ne saavat syksyllä keltaisen, oranssin tai tulipunaisen syysvärin. Puu kukkii kesäkuussa kellanvalkein tai kellertävin kukin, jotka ovat pystyissä kartiomaisissa kukinnoissa. Pähkinöiden ympärillä oleva kota on sileäpintainen ja siten ulkonäöltään selvästi erilainen kuin balkaninhevoskastanjan piikkinen kota.

Mustilassa kasvaa Atsalearinteen ja Viinituvan välisen lehdon kätköissä kookas vanha keltahevoskastanja. Atsalearinteelle on istutettu 2000-luvulla uusia keltahevoskastanjoita. Istutuksiin on valittu parhaat taimet siemeneristä, joita on kerätty itse siemenkeruumatkoilla ja ostettu kaupallisilta kerääjiltä.

Keltahevoskastanja on läheistä sukua ohionhevoskastanjalle (A. glabra) ja risteytyy myös luonnossa sen kanssa. Mustilankin keltahevoskastanjat voivat olla osin kyseistä risteymää (A. x marylandica).

 

Suomenkielinen nimi
Keltahevoskastanja
Heimo
Hippocastanaceae
Suku
Aesculus
Laji
octandra
Koko
Suomessa 7–15 m. Kotiseudullaan jopa 30 m.
Kotipaikka
Appalakkien vuoristo Itä-Yhdysvalloissa.
Kuvaus
Rotevakasvuinen puu, jonka lehdet ovat suuret, kiiltävän vihreät. Keltainen kukinto on kookas, kartiomainen ja pysty. Hedelmä, kovakuorinen kota, on sileäpintainen.
Kasvupaikka
Puolivarjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III(–V?). Pidetään Amerikassa selvästi eurooppalaista hevoskastanjaa kestävämpänä.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location