Syringa wolfii - koreansyreeni

Kauniskukkaisten ja tuoksuvien syreenien eli sireenien (Syringa) suvussa on laskutavasta riippuen runsaat kaksikymmentä lajia, joista kaksi on kotoisin Euroopasta ja muut Aasiasta, suurin osa itä-Aasiasta.

Itäisistä villisyreeneistä koreansyreeni on erityisen kaunis- ja suurikukintoinen. Kukinto on kookas, leveä, pysty ja monihaarainen. Yksittäinen kukka on torvimainen, neliterälehtinen, ja sen terälehdet ovat viehkeästi otapäisiä. Kukkien tuoksu on voimakas ja miellyttävä, ja värit vaihtelevat eri yksilöiden ja alkuperien mukaan valkoisesta violetin eri sävyjen kautta purppuranpunaiseen. Myös kaksivärisin kukin kukkivia pensaita on löydetty.

Koreansyreeni kasvaa luontaisena Mantsuriassa, Koreassa ja Venäjän Kaukoidässä louhikkoisten rinteiden pensaikoissa, metsissä ja jokien rannoilla. Sen löytäjä V. L. Komarov toi sen viljelyyn Pietariin 1900-luvun alussa. Kauneudestaan huolimatta se on jäänyt varsinkin länsimaissa huonosti tunnetuksi.Se kukkii noin kaksi viikkoa pihasyreenin (S. vulgaris) jälkeen. Talvenkestävyys riittää Arkangelissa ja Tomskissa asti, joten koreansyreeni voisi olla käyttökelpoinen koristepensas myös Pohjois-Suomessa.

Suomenkielinen nimi
Koreansyreeni
Heimo
Oleaceae
Suku
Syringa
Laji
wolfii
Koko
2–4 m.
Kotipaikka
Itä-Aasia.
Kuvaus
Kookas, leveäkasvuinen koristepensas. Kauniit, kookkaat, kartiomaiset kukinnot kesäkuussa.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, tuore, runsasravinteinen.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat