Acer saccharum subsp. nigrum - mustavaahtera

Mustavaahtera on hyvin läheistä sukua sokerivaahteralle (Acer saccharum), ja näitä kahta alalajia on vaikea erottaa toisistaan. Erottaviksi tuntomerkiksi mainitaan tummempi runko ja vähemmän teräväpiirteisesti liuskoittuneet, kolmijakoiset lehdet. Levinneisyydeltään se on selvästi sokerivaahteraa eteläisempi, mutta on silti menestynyt hyvin Mustilassa vuonna 1992 Etelä-Ontariosta Guelphistä saatuna alkuperänä. Mustavaahteran sanotaan sietävän hyvin kuivuutta, lämpöä ja kylmyyttä Yhdysvaltain Keskilännessä.

Amerikassa mustavaahtera voi kasvaa jopa 40 metrin korkuiseksi, mutta Suomessa viljeltynä se jäänee olennaisesti pienemmäksi. Sokerivaahteran tapaan sillä on näyttävä syysväritys, ja sen mahlaa voi käyttää vaahterasiirapin valmistamiseen.

Suomenkielinen nimi
Mustavaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
saccharum
Alalaji (ssp.)
nigrum
Koko
Suomessa saavuttanee n. 10 m mitan. Kotiseuduillaan jopa 40 metriä.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Pyöreälatvuksinen puu, joka muistuttaa suuresti sokerivaahteraa, mutta lehdet ovat vähemmän liuskoittuneet ja runko vanhemmiten tummanruskea.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keskiravinteinen, tuore kasvupaikka. Sokerivaahteraa parempi kuivuuden ja kuumuuden sietokyky.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_saccharum_nigrum_lehdet_jsaarinen.jpg