Ulmus americana - valkojalava, amerikanjalava

Amerikanjalava eli valkojalava on Pohjois-Amerikassa kasvavista kuudesta jalavalajista kaikkein laajimmalle levinnyt. Sen luontainen esiintymisalue kattaa käytännössä koko Pohjois-Amerikan itäosan Kalliovuorille asti lukuunottamatta vuoristoja, ylänköjä ja kylmintä havumetsävyöhykettä. Se viihtyy parhaiten kosteissa laaksoissa ja tulvaniityillä, mutta tulee viljeltynä toimeen kuivemmillakin mailla.

Ulkonäöltään kotimaista kynäjälavaamme (Ulmus laevis) muistuttava valkojalava kasvaa kotiseudullaan yli 30 metriä korkeaksi puuksi. Sen luonteenomaisen, leveän suppilomaisen latvuksen alle jää viihtyisä, vilpoinen varjo. Aikaisin syksyllä kellastuvat lehdet saavat kullankeltaisen syysvärin. Soikeat lehdet ovat pinnaltaan sileät. Hedelmä on samantyyppinen keskellä kesää kypsyvä siipipalteinen pähkylä kuin kotoisella kynäjalavillamme.

Nopeakasvuinen, kauniinmuotoinen valkojalava on suosituimpia puistopuita kotiseuduillaan. Suomessa sitä on kasvatettu kauan mutta hyvin harvinaisena. Mustilan Ulsike-tutkimusprojektin kasveista amerikanjalava on yksi parhaiten menestyneistä.

Suomenkielinen nimi
Valkojalava
Heimo
Ulmaceae
Suku
Ulmus
Laji
americana
Koko
10–20 m.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Nopeakasvuinen, talvenkestävä lehtipuu, jonka latvusmuoto on kanttarellimainen.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
ulmus_americana_runko_jsaarinen.jpg