Salix caprea subsp. caprea - raita

Raita kuuluu Euraasiassa laajimmalle levittäytyneisiin puuvartisiin: sen luontainen levinneisyys ulottuu Atlantin rannikolta pohjoisen kylmiä meriä myötäillen Tyynenmeren rannikolle asti. Suomenkielinen nimi tulee rungon kuoren ristikkäisistä uurteista. Hede- ja emikukinnot ovat raidalla eri puuyksilöissä, ja varhain keväällä komeasti kukkivat hedepuut erottuvat keltaisena hehkuen aukeiden reunoilla. Tuolloin raidat ovat talviuniltaan heränneiden mehiläisten tärkeitä ravintokasveja.

Kotimaisista puista raita on jostain syystä yksi halveksituimmista. Usein monirunkoisuus raidoilla selittyykin niiden joutumisesta vesurin tai muiden raivausvälineiden teilaamiksi. Raidoista voi hyvin valita mieleisiään koristepuiksi, sillä niiden joukossa on lehdistöltään todella kauniita yksilöitä. Myös nuorimpien oksien kuorenväri on yksilöllinen vaihdellen vihreästä varsin vaaleaan. Hyvällä paikalla raita kasvaa aikaa myöten keskikokoiseksi puuksi, jonka soikean latvuksen muotoa ikääntyminen muuttaa oksien kaartuessa sivuille.

Myös kasvutavoissa on eroja, ja raidasta onkin valittu viljelyyn riippainen hedepuu 'Kilmarnock' ja emipuu 'Weeping Sally'. Puutarhamyymälöissä valitettavasti usein esiintyy vain nimi Salix caprea 'Pendula'. Riipparaitojen oksat painuvat niin voimakkaasti alaspäin, että latvuksesta kehittyy nopeasti lapsille mieluinen kupumainen lehtimaja.

Suomenkielinen nimi
Raita
Heimo
Salicaceae
Suku
Salix
Laji
caprea
Alalaji (ssp.)
caprea
Koko
3–16 m.
Kotipaikka
Euraasia, kaikkein kylmimpiä koillisia alueita lukuunottamatta.
Kuvaus
Puu tai suuri pensas. Kaksikotinen. Soikea-, paksu- ja suurilehtinen. Keväisin puhkeavat lehdet ovat harmaanukkaiset. Lisäys ei hyvin onnistu puutuneista pistokkaista. Siemenet itävät mainiosti ja siementaimia taimettuu runsaasti myös kotipuutarhureiden kitkettäviksi.
Kasvupaikka
Aurinkoinen–puolivarjoinen, keskiravinteinen, tuore–märkä kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VIII.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat