Populus × generosa - isopoppeli

Isopoppeli on jätti- ja amerikanmustapoppelin (P. deltoides × P. trichocarpa) risteymä. Risteytyksen teki ensimmäisenä kasvitieteilijä A. Henry vuonna 1914. Risteytystyön tavoitteena oli kehittää voimakaskasvuisia poppeleita metsäteollisuuden käyttöön, mutta rotevaa isopoppelia on käytetty sittemmin myös puistopuuna.

Viljelyyn on otettu sekä hede- että emiklooneja. Suomessa on viljelty lähes pelkästään emipuita, joiden eminorkot muistuttavat pitkiä helminauhoja. Arboretumin isopoppeli on kuitenkin hedepuu, joka ei tuota tuulen mukana leviävää siemenvillaa.

Isopoppelilla on harvahko latvus. Sen latvaverso on voimakaskasvuinen, paksu ja särmikäs. Juurivesoja puu muodostaa vain vähän. Lehtiruoti on tunnusomaisesti liereä ja hyvin pitkä, jopa kahdeksan senttimetrin pituinen, ja lehti on kookas, 9 x 8 cm. Niinpä isopoppelin lehdet havisevat jo pienessäkin tuulenvireessä.

Suomenkielinen nimi
Isopoppeli
Heimo
Salicaceae
Suku
Populus
Laji
× generosa
Koko
10–25 m puu.
Alkuperä
Amerikkalaista risteymäalkuperää. Molemmat kantalajit ovat Pohjois-Amerikasta.
Kuvaus
Jykevä, nopeakasvuinen ja isolehtinen puu. Eminorkot kuin pitkiä helminauhoja ja jokaisen kodan kärjessä on uloke kuin sitruunoissa. Vähän juurivesoja.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat