Acer pensylvanicum - pennsylvanianvaahtera

Suomessa harvinainen pennsylvanianvaahtera on kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosasta, jossa se kasvaa rehevissä ja varjoisissa lehti- ja sekapuumetsissä. Sen lehdet ovat suuria, vaaleanvihreitä ja hieman riippuvia ja saavat syksyllä huomiotaherättävän kalpeankeltaisen syysvärin. Pennsylvanianvaahteran erityistuntomerkki on sen juovikas runko. Nuorena vihreässä, myöhemmin ruskeassa kuoressa on valkeita pitkittäisiä viiruja, ikäänkuin runkoon olisi vedetty pystyraitoja valkoisella liidulla.

Suomessa pennsylvanianvaahteraa on viljelty lähinnä vain kasvitieteellisissä kokoelmissa. Sen soisi kuitenkin yleistyvän paitsi koristeellisuutensa myös varjonsietokykynsä vuoksi.

Mustilassa pennsylvanianvaahteraa kasvaa useassa eri paikassa. Ne ovat peräisin siemenkeruumatkoilta lajin pohjoisimmilta kasvupaikoilta Kanadasta. Puut ovat melko nuoresta iästään huolimatta jo varsin näyttäviä ja erityisen viehättäviä keväällä silmujen avautuessa värikkäästi sekä ruska-aikaan saadessaan lämpimänkeltaisen syysvärin.

 

Suomenkielinen nimi
Pennsylvanianvaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
pensylvanicum
Koko
Suomessa täysikasvuisena 4–7 metriä.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan koillisosien lehtometsävyöhyke.
Kuvaus
Pienikokoinen puu, jolla on suuret vaaleanvihreät lehdet ja erikoinen valkeajuovainen runko.
Kasvupaikka
Runsasravinteinen, tuore, hikevä maa. Ehdoton varjopuu.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_pensylvanicum_runko_jsaarinen.jpg