Menziesia ferruginea - ruostevaleatsalea

Valeatsaleat ovat niin läheistä sukua atsaleoille, että niitä on äskettäin ehdotettu vietäväksi samaan sukuun. Kukattomana pensas on hyvin atsalean näköinen. Kukat ovat kuitenkin pieniä, punertavia ja kellomaisia, enemmän mustikan kuin atsalean kukkia muistuttavia. Lehdet ovat sinertävänvihreitä, tahmeita ja voimakkaan tuoksuisia ja kasvavat kauniina kiehkuroina. Ne saavat oranssinruskean syysvärin ja karisevat talveksi.

Luontaisesti ruostevaleatsalea kasvaa Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristometsissä, varjoisissa märissä paikoissa. Suomessa se kannattaa istuttaa kuten alppiruusut, ilmavaan, happamaan, turvepitoiseen maahan. Riittävän hyvän alkuperän pitäisi kestää hyvin koko Etelä-Suomessa. Mustilan valeatsaleat on tuotu Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta siemeninä 1995 ja viihtyvät hyvin Tuijalaaksossa lammen liepeillä melko kosteassa paikassa.

Quinault-intiaanit uskoivat, että nainen saa miehen rakastumaan itseensä heiluttamalla haaroittunutta valeatsalean oksaa.

Suomenkielinen nimi
Ruostevaleatsalea
Heimo
Ericaceae
Suku
Menziesia
Laji
ferruginea
Koko
1–1,5 m, Amerikassa jopa 3 m.
Kotipaikka
Läntinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Kesävihanta pensas, vaalean- tai sinivihreät voimakastuoksuiset lehdet, pienet kellomaiset punakellertävät kukat kesäkuussa.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, tuore, hapan maa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
menziesia_ferruginea_kumpula_kristiantheqvist.jpg
Location