Acer sieboldianum - sirovaahtera

Sirovaahtera on Japanin vuoristometsissä kasvava kaunis pikkupuu, jonka oksat kasvavat kauniisti kerroksittain. Tiheästi toistensa lomaan asettuneet pyöreät, säännöllisesti liuskoittuneet lehdet saavat loisteliaan syysvärin ennen varisemistaan.

Sirovaahtera on Suomessakin kestävän kasvin maineessa, mutta tarkemman tutkiskelun alla lähes kaikki Suomessa kasvavat sirovaahterat ovat osoittautuneet lähisukuiseksi koreanvaahteraksi (Acer pseudosieboldianum). Näin on myös Mustilassa, jonne aitoa sirovaahteraa on saatu vasta aivan äskettäin ja istutettu Pähkinärinteeseen.

Lähisukulaisten tunnistaminen toisistaan on todella vaikeaa. Länsimaisessa puutarhakirjallisuudessa kuvaillut lehtiliuskojen määrä, syysväri tai lenninsiipien asento vaihtelevat eivätkä kelpaa tuntomerkeiksi. Luotettava tuntomerkki näyttää kuitenkin olevan kukkien väri. Aidolla sirovaahteralla kukat ovat vaalean kellanvihreät. Jos kukissa on tummanpunaista väriä, kyseessä on koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum), hondonvaahtera (Acer shirasawanum) tai hokkaidonvaahtera (Acer japonicum).

Suomenkielinen nimi
Sirovaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
sieboldianum
Koko
2–4 m.
Kotipaikka
Japanin vuoristot.
Kuvaus
Pienikokoinen puu, jonka leveät oksat muodostavat kauniita tasoja. Lehdet pienet ja pyöreät, 7–11-halkoiset, syysväriltään komean oranssit tai punaiset.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, puolivarjoinen tai varjoinen, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_sieboldianum_horsholm_jsaarinen.jpg
Location