Forsythia viridissima - törmäonnenpensas

Törmäonnenpensas on ensimmäisiä Eurooppaan tuotuja onnenpensaita. Skotlantilainen kasvitieteilijä Robert Fortune löysi sen Itä-Kiinasta erään mandariinin puutarhasta, myöhemmin myös läheisestä vuoristosta, jossa se kasvaa villinä jokien ja purojen varsilla. Euroopassa se risteytettiin riippaonnenpensaan (Forsythia suspensa) kanssa, ja näin syntyi komeakukkainen loisto-onnenpensas (F. × intermedia).

Törmäonnenpensas on pystykasvuinen, enintään kolmen metrin korkuinen pensas, jonka oksat ovat kirkkaan vihreät ja lehdet kapeat, vain tyvikolmanneksestaan sahalaitaiset. Se kukkii muiden onnenpensaiden tapaan keltaisin kukin keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Viljelystä Suomessa on hyvin vähän kokemusta. Kirjallisuustietojen mukaan pensas on Suomea muistuttavassa ilmastossa talvenarka. Mustilan Atsalearinteelle on sitä istutettu vuonna 2010 pieneksi ryhmäksi kevätkukinnan toivossa. Kukista on saatukin nauttia useina vuosina, sillä törmäonnenpensas kukkii onnenpensaista viimeisenä ja sen kukat ovat siten hyvin suojassa keväthalloilta.

Suomenkielinen nimi
Törmäonnenpensas
Heimo
Oleaceae
Suku
Forsythia
Laji
viridissima
Koko
1–2 metriä korkea, leveä pensas.
Kotipaikka
Itä-Kiina.
Kuvaus
Pystykasvuinen pensas, joka kukkii keväällä ennen lehtien puhkeamista onnenpensaista viimeisenä.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen ja runsasravinteinen kasvupaikka. Varjossa kukinta ei yhtä runsas kuin auringossa, mutta kestää pitempään.
Menestyminen
Vyöhyke Ia (Ib). Suomessa vähän kokeiltu.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location