Lumihortensia on keskimatalahko, iso- ja pyöreälehtinen pensas sukulaisensa pallohortensian tapaan, mutta sen lehdet ovat alapinnalta täysin liidunvalkoiset. Tämä antaa sille häkellyttävää lisäarvoa tuulisilla paikoilla puuskien heilutellessa lehtien valkoisena väikkyvää alapintaa näkyviin. Toki myös 12–18 cm leveät kukinnot, joiden suuruutta isot laitakukat korostavat, ovat näkemisen arvoinen ilmestys. Kukinta alkaa säästä ja paikasta riippuen heinäkuun lopulla ja kestää elokuulle.
Lumihortensia oli koko Euroopassa käytännössä viljelemätön kasvi, kunnes Arboretum Mustilan ja Vakka-taimen siemenkeruumatkalla 2017 pääsimme keräämään sen siemeniä oppaamme Jack Johnstonin opastuksella suoraan luontaiselta kasvualueelta Highlandsin alueelta Etelä-Appalakeilta. Kylvöksistä saatiin runsaasti taimia, jotka istutettuina varttuivat kukintakokoon muutamassa vuodessa siten, että siemenlähteenä nyt toimii kotimainen istutus eräässä Mustilan "sateliittikohteessa", jonka tarkka sijainti pidetään toistaiseksi poissa julkisuudessa.
Lumihortensiat ovat menestyneet hyvin kaikkialla, minne niitä on istutettu. Keski-Suomessa on havaittu ajoittaisia lumenpäällisten osien paleltumisia, mutta näihin paleltumisiin lumihortensia on reagoinut samoin kuin rusakoiden tekemiin "luomuleikkauksiin": kasvamalla seuraavana kesänä entistä rehevämmin ja tekemällä tavallistakin muhkeampia kukintoja.
Ilman muuta lumihortensia on yksi kaikkein parhaista 2017 Appalakkien-keruumatkan kasveista, ja jotain, jolla olisi suurta potentiaalia myös julkisessa viherrakentamisessa, ei vain keräilijöiden "postimerkkikokoelmissa". Se toimii erinomaisesti sekä lehtomaisten metsäpuutarhojen polkujenpehmentäjänä että avoimien, tuulisten paikkojen katseenvangitsijana.
Näyttää kuitenkin kestävän kauan, ennen kuin tieto tällaisten arvokasvien olemassaolosta ja saatavuudesta lähtee leviämään. Tässä tapauksessa esteenä ovat olleet myös botanistit, sillä suuri hortensiatutkija Elizabeth McClintock 1950-luvun monografiassaan "alensi" lumihortensian itsenäisestä lajista pallohortensian (Hydrangea arborescens) alalajiksi, ja tällainen asemanmenetys puree aina kasvin tunnettavuuteen. Tästä lumihortensia kärsii yhä, vaikka toinen hortensiatutkija R. E. Pilatowski jo 1980-luvulla osoitti lumihortensian olevan itsenäinen laji.
(JS 31.7.2024)