Vitis amurensis - amurinviini

Amurinviini on kaunis ja peittävä viiniköynnös, joka kasvaa luontaisena Itä-Aasiassa alueilla, joissa talvet ovat huomattavasti kylmempiä kuin meillä. Amurinviinin kerrotaankin kestävän ongelmitta jopa -40 °C lämpötiloja keskitalvella, mutta keväällä kasvun alettua se on melko arka myöhäisille keväthalloille.

Kiinassa parhaita amurinviiniköynnöksiä on valittu lajikkeiksi viinintuotantoon. Rypäleiden kerrotaan tuottavan hyvälaatuista, mansikkaisen aromin omaavaa, joskin hapahkoa viiniä, joka sopii hyvin kiinalaisten makutottumuksiin. Myös Euroopassa, varsinkin entisen Neuvostoliiton alueella, amurinviiniä on risteytetty ahkerasti aitoviiniköynnöksen (V. vinifera) ja muiden viiniköynnöslajien kanssa. Jalostustyön tavoitteena on saada kaupallisesti hyödynnettäviä viiniköynnöksiä, jotka kestävät Itä-Euroopan mantereista ilmastoa. Joitakin niistä, muun muassa lajiketta 'Zilga', on kasvatettu Suomessakin menestyksellisesti.

Mustilassa amurinviini kasvaa vain koristeena, ja tämän tehtävän se täyttääkin erinomaisesti. Lehtien muoto on kaunis, mutta upeinta on köynnöksen syysväri: jäkälänharmaan tai sammalenvihreän kiven kyljessä kiipeilevä leiskuvan punainen amurinviiniköynnös on mieleenpainuva näky. Köynnöstä kasvaa nykyisin useassa paikassa, muun muassa Etelärinteen itäpäässä ja Alppiruusulaaksossa.

Suomenkielinen nimi
Amurinviini
Heimo
Vitaceae
Suku
Vitis
Laji
amurensis
Koko
4–8 m, kotiseudullaan yli 15 m köynnös.
Kotipaikka
Amurinmaa, Korea, Itä- ja Koillis-Kiina.
Kuvaus
Nopeakasvuinen, kärhien avulla kiipeilevä kesävihanta köynnös, joka tekee pieniä happamia rypäleitä. Näyttävä viininpunainen syysväri alkuperästä riippuen aikaisin tai myöhään syksyllä.
Kasvupaikka
Tuore, runsasravinteinen ja mielellään kalkkipitoinen maa, aurinkoinen kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III, eri alkuperien talvenkestossa vaihtelua.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
vitis_amurensis_ruska_jsaarinen.jpg
vitis_amurense_ojussila.jpg