Fothergilla major - höyhenpensas

Höyhenpensas on saanut nimensä erikoisista pörröisistä kukinnoistaan. Versojen kärjissä sijaitsevat kermanvalkoiset, töyhtömäiset kukinnot muistuttavat etäisesti pulloharjaa. Kukinta alkaa touko-kesäkuun vaihteessa ja kestää sääoloista riippuen 2–4 viikkoa.

Pienikokoinen tuuhea pensas kukkii parhaiten ja kehittyy lehtevimmäksi aurinkoisella paikalla, joskin se menestyy hyvin myös puolivarjossa. Leveänsoikeat lehdet ovat kiiltävän vihreitä ja nahkamaisen paksuja, ja ne muistuttavat tervalepän (Alnus glutinosa) lehtiä. Syysväri on keltainen, joskus osittain punainen.

Mustilassa höyhenpensasta kasvaa yksittäispensaina Terassilla, Alppiruusulaaksossa ja Pähkinärinteessä. Terassilta 1980-luvulla valittu hyväkuntoinen pensas sai 'Velho'-lajikenimen ja FinE-eliittikasvitunnuksen. Sitä pidetään kestävänä jopa V-vyöhykkeelle asti. Samaa ei voi sanoa kaikista taimistokannoista.

Suomenkielinen nimi
Höyhenpensas
Heimo
Oleaceae
Suku
Fothergilla
Laji
major
Koko
1–1,5 m. Kotiseudullaan jopa 3 m.
Kotipaikka
Appalakkien vuoriston eteläosat Itä-Yhdysvalloissa.
Kuvaus
Matala pensas. Kukkii kermanvalkoisin kukin touko–kesäkuun vaihteessa sääoloista riippuen 2–4 viikkoa. Kiiltävät, tummanvihreät ja paksut lehdet. Syysväri keltainen–keltaoranssi.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, keskiravinteinen, kuiva–tuore, hapan maaperä. Kukkii parhaiten aurinkoisella paikalla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III–V). Talvenkestävyys vaihtelee eri alkuperillä.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
fothergilla_major_kukinta_jsaarinen.jpg