Acer pictum subsp. mayrii - sahalininvaahtera

Tämän idänvaahteran alalajin sanotaan esiintyvän ainoastaan Japanissa ja sielläkin hyvin pienellä alalla. Mustilaan se on kuitenkin saatu Sahalinin saarelta, jossa sitä myös kasvaa. Idänvaahterasta sen erottaa parhaiten pyöreiden, mutta lähes aina viisiliuskaisten lehtiensä puolesta. Idänvaahteralla liuskoja on seitsemän. Sahalininvaahteran voi sekoittaa myös lähisukulaiseensa kappadokianvaahteraan (Acer cappadocicum), joka taasen on kotoisin Kaukaasian vuoristoseuduilta.

Luonnossa tämä puu kasvaa runsaslumisilla vuoristoseuduilla 10–15 metrin korkuiseksi. Viljeltynä se on kaunis, pyöreälatvuksinen puu, joka keväällä kukkii ennen lehtimistään. Kukinto muistuttaa metsävaahteran (A. platanoides) kellanvihreää kukintoa niin kooltaan kuin väritykseltäänkin.

Tästä vaahterasta on Suomessa vielä hyvin vähän viljelykokemusta, mutta kestäväksi osoittautuvat kannat on syytä huomioida, kun halutaan metsävaahteralle ominaista rehevyyttä ja kaunista lehdistöä ilman vaaraa liian suureksi kehittyvästä puusta. Vasta avautumassa olevat lehdet ovat keväällä kauniin pronssinpunaiset, mikä korostaa hienosti kukkien heleää väriä.

Suomenkielinen nimi
Sahalininvaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
pictum
Alalaji (ssp.)
mayrii
Koko
Saavuttanee Suomen oloissa noin 10 m mitan.
Kotipaikka
Suppeilta alueilta Japanin vuoristoissa ja Sahalinin saarella.
Kuvaus
Muistuttaa metsävaahteraa, mutta on pienikasvuisempi. Lehdet ovat pienemmät ja pyöreämmät, ja niissä on viisi kolmiomaista liuskaa.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Metsäpuuna hyötyy tuulensuojasta. Ravinteikas ja tuore maaperä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III (IV). Viljelykokemuksia toistaiseksi hyvin vähän, mutta hyvällä alkuperällä vaikuttaa varsin kestävältä.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat