Salix × sepulcralis 'Öresund' - juutinraumansalava

Juutinraumansalava on Etelä-Ruotsista luonnosta löydetty riippuvaoksainen salava, jolla on riippasalavien tapaan pitkät, kapeat lehdet ja kesän mittaan maahan tai veteen asti taipuvat kauniit riippaoksat. Oksien punakellertävä väri voimistuu talvella ja tekee puusta näyttävän myös lehtien varistua.

Oksien keltainen väri muistuttaa tunnettua 'Chrysocoma'-riippasalavaa, josta juutinraumansalavan myös arvellaan polveutuvan. Siitä poiketen juutinraumansalava kuitenkin on emikasvi ja sitä pidetään emoaan talvenkestävämpänä.

Suomessa juutinraumansalavaa on kokeiltu jo 1950-luvulla, myös Mustilassa, mutta merkittävää jalansijaa se ei ole Suomessa saanut. Talvenkesto näyttää riittävän eteläisimpään Suomeen, mutta versoja ja lehtiä mustaava sienitauti rumentaa puita ikävästi ja altistaa ne muille tuhoille. Näin näyttää käyvän myös Mustilaan Atsalearinteen lammelle vuonna 2004 istutetulle puulle, joka on menestynyt huonosti.

Suomenkielinen nimi
Juutinraumansalava
Heimo
Salicaceae
Suku
Salix
Laji
× sepulcralis
Lajike
'Öresund'
Koko
3–6 m.
Alkuperä
Etelä-Ruotsista löydetty ja lajikkeeksi nimetty.
Kuvaus
Riippuvaoksainen puu. Rankojen väri muuttuu vuodenaikojen mukaan, joka on tavallista ja hyvä tuntomerkki useille puumaisille pajuille. Emipuu.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, tuore ja keskiravinteinen.
Menestyminen
Vyöhyke I.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location