Cornus alba subsp. alba - idänpensaskanukka

Cornus on roomalaisten antama nimi pikkupuuksi kasvavalle punamarjakanukalle (C. mas). Sana cornus merkitsee myös sarvea ja mahdollisesti kuvaa lujaa ja sitkeää puuainesta. Nykyisin Cornus-sukuun kuuluu kaksi ruohovartista ja noin 40 puuvartiselle kasvia, jotka esiintyvät luontaisina pääasiassa Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Idänpensaskanukka on leveä pensas, jonka alaoksat painuvat maahan ja joskus juurtuvatkin. Huiskilokukinnot ovat valkeita. Pyöreät marjat ovat nekin merkillisen valkeita, hiukan sinertäviä. Lehtilapojen ja oksien väritys vaihtelee ja värikkäimpiä muotoja myydään taimistoilla lajikkeina. Suosituin on ollut korallikanukka (C. alba 'Sibirica'), jonka rangat ovat valossa kasvaessaan hyvin voimakkaanpunaiset, myös talvella.

Lännenkanukka (C. alba subsp. stolonifera) on alalaji ja erottuu itäisestä alalajista pitkänsuikeista lehdistään, hieman varhaisemmasta kukinnastaan, pyöreämmistä valkeista marjoistaan ja runsaista juurivesoistaan.

Suomenkielinen nimi
Idänpensaskanukka
Heimo
Cornaceae
Suku
Cornus
Laji
alba
Alalaji (ssp.)
alba
Koko
2–3 m pensas.
Kotipaikka
Pohjoinen Venäjä.
Kuvaus
Nopea- ja rentokasvuinen, pyöreähkö 3-metrinen pensas. Oksat ruskehtavanpunaiset, auringossa nuorissa oksissa punaisempi väritys. Soikeanpuikeat, suippokärkiset lehdet. Ei erityistä syysväritystä, lehtien varistessa vihreinä. Likaisenvalkeat, hieman sinertävät luumarjat.
Kasvupaikka
Aurinkoinen–varjoinen, runsasravinteinen, tuore–märkä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat