Physocarpus bracteatus - coloradonheisiangervo

Nopeakasvuiset ja kasvupaikan suhteen vaatimattomat, kuivuutta ja kylmiä talvia kestävät heisiangervot (Physocarpus) ovat suomalaisen viherrakentamisen perustyökaluja, joita näkee tuon tuosta muun muassa aidanteina ja viherkaistoilla. Rehevillä paikoilla jopa liian voimakaskasvuinen lännenheisiangervo (P. opulifolius) voisi olla korvattavissa hieman maltillisemmin kasvavalla coloradonheisiangervolla.

Coloradonheisiangervon hieman sahalaitaiset lehdet ovat 2–7-senttiset ja kolmiliuskaiset kuten koiranheidellä (Viburnum opulus). Liuskat ovat pyöreämmät kuin lännenheisiangervolla. Oksien kuori hilseilee vanhemmiten leveinä liuskoina, mikä tuo lehdettömiin pensaisiin omaa mielenkiintoaan. Pensasangervoja (Spiraea) muistuttavat valkoiset kukat avautuvat keskikesällä ja muodostavat 5 cm levyisiä kukintoja. Kellanvihreät tuppilohedelmät elävöittävät tätä muuten arkisen näköistä pensasta syksyyn saakka.

Suomenkielinen nimi
Coloradonheisiangervo
Heimo
Rosaceae
Suku
Physocarpus
Laji
bracteatus
Koko
1–2 m pensas.
Kotipaikka
Colorado, Kalliovuoret Pohjois-Amerikassa.
Kuvaus
Kesäkuussa kukkiva, kaartuvaoksainen ja helppohoitoinen, melko huomaamattoman näköinen pensas.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Kuivemmassa maassa ravinteikas maaperä, tuoreemmassa maassa syytä välttää liiallista rehevyyttä, jotta pensas säilyisi ryhdikkäänä.
Menestyminen
Oletettavasti hyvin talvenkestävä, ehkä vyöhykkeet I-V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat