Magnolia 'Esveld Select'

Hollantilainen taimistoviljelijä R. Bulk löysi 1980-luvulla Esveldin taimiston japaninmagnoliakylvöksistä poikkeavan taimen ja otti sen lisäykseen. Herra Bulk nimesi löydöksensä myöhemmin lajikkeeksi. Siitä kehittyy säännöllisen pystykasvuinen ja vahvaoksainen puu, joka kukkii hieman tavalllista japaninmagnoliaa myöhemmin ja suuremmin kukin. Uudet lehdet ovat tunnusomaisen ruskeanpunaisia samaan tapaan kuin tunnetulla lajikkeella 'Wada's Memory'.

Vaikka 'Esveld Select' luokitellaan taimistoluetteloissa japaninmagnoliaksi (Magnolia kobus), sen on arveltu tosiasiassa olevan risteymä toisen kestävän japanilaisen lajin, pajulehtimagnolian (M. salicifolia) kanssa. Näitä risteymiä syntyy usein viljeltäessä kantalajeja yhdessä, ja niistä käytetään nimeä Magnolia × kewensis.

'Esveld Select' -magnoliasta ei ilmeisesti ole Suomessa kokemuksia ennen kuin Arboretum Mustila toi taimia Suomeen 2010. Mustilassa se on toistaiseksi ollut yksi elinvoimaisimmista ja ongelmattomimmin kasvatettavista magnolioista. Kuitenkin vasta aika näyttää, tuleeko siitä pitempiaikaista iloa, sillä Mustilan oloissa kestävimmätkin magnoliat kasvavat aivan kestävyytensä äärirajoilla.

Suomenkielinen nimi
Magnolia
Heimo
Magnoliaceae
Suku
Magnolia
Lajike
'Esveld Select'
Koko
4–8 m.
Alkuperä
Hollantilaisen Esveldin taimiston viljelyyn valitsema lajike.
Kuvaus
Kesävihanta pikkupuu, joka kukkii keväällä lehdettömänä isoin valkoisin kukin.
Kasvupaikka
Aurinko tai puolivarjo. Halloilta ja kylmiltä tuulilta suojainen kasvupaikka. Kostea mutta läpäisevä ja ilmava, ravinteikas ja hapahko maa, joka ei saisi routia.
Menestyminen
Mahdollisesti vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat