Tilia americana - amerikanlehmus

Kaunismuotoinen amerikanlehmus on kotoisin Yhdysvaltojen koillisosasta ja etelä-Kanadasta. Viljeltynä se kasvaa vielä luontaista levinneisyyttään pohjoisempana. Luonnossa se viihtyy kuivissa tai tuoreissa keski- ja runsasravinteisissa lehti- ja sekametsissä, joskus myös kalliomailla.

Amerikanlehmus on yksirunkoinen puu, jolla on leveä, pyöreä latvus. Hieman riippuvat oksat ovat väriltään vaaleanharmaat; väri erottuu selvästi talvella. Tummanvihreät lehdet ovat suuria, selvästi isolehtilehmuksen (T. platyphyllos) lehtiä suurempia. Lehtien ylä- ja alapuoli ovat liki samanväriset. Kukat ovat kellomaisia ja riippuvat 4–10 kukan viuhkoina. Hedelmät ovat aika isoja, 8 mm kokoisia, palleromaisia ja sileitä. Syksyllä amerikanlehmus saa kauniin, keltaisen syysvärin.

Amerikanlehmusta käytetään runsaasti puistopuuna Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Se menestyy myös Etelä-Suomessa. Mustilassa amerikanlehmuksia kasvaa Juhlapaikan lähellä, lämpimällä multavalla etelärinteellä, johon on istutettu runsaasti itäisen Pohjois-Amerikan lajistoa. Osa amerikanlehmuksista on kasvatettu Arboretumin omilla siemenkeruumatkoilla kerätyistä siemenistä.

Suomenkielinen nimi
Amerikanlehmus
Heimo
Tiliaceae
Suku
Tilia
Laji
americana
Koko
5–10 m puu.
Kotipaikka
Yhdysvaltojen koillisosat ja eteläinen Kanada.
Kuvaus
Yksirunkoinen, rungoltaan muhkuraton puu, jolla on tyylikäs latvusmuoto ja kaunis lehdistö.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location