Alppiruusulaakso

Castanea dentata – amerikankastanja

Amerikankastanja oli laajimmalle levinnyt Pohjois-Amerikan kolmesta kastanjalajista, ja se oli yksi metsien peruskasveista erityisesti Appalakkien eteläosissa, joissa se kehittyi valtaviksi puiksi. Runsaat kastanjasadot tarjosivat ravintoa ihmisille ja eläimille. Tilanne muuttui, kun aasialaisperäinen sienitauti kastanjansurma (Cryphonectria parasitica) lähti 1904 leviämään ja aiheutti valtavat tuhot kastanjametsissä, joiden vastustuskyky uutta patogeenia kohtaan oli heikko.

Rhododendron - alppiruusu 'Suomi 100'

Professori Peter M. A. Tigerstedt teki Mustilassa kesäkuussa 1995 sarjan risteytyksiä, joiden tavoitteena oli tuottaa talvenkestävä keltakukkainen alppiruusu. Siihenastiset keltaiset alppiruusulajikkeet ja niiden jalostuksen pohjana olleet keltakukkaiset villialppiruusut olivat kaikki liian talvenarkoja Suomeen. Ensimmäinen uudesta risteytyssarjasta valittu lajike julkistettiin ja tuli myyntiin 2017, jolloin se sai Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi lajikenimen 'Suomi 100'. Lajikkeen risteytysemona on ollut kestävyydestään tunnettu mustilanalppiruusu (R. brachycarpum ssp.

Abies alba - saksanpihta

Keski- ja Itä-Euroopan vuoristoalueilla yleinen saksanpihta on monelle tuttu kuusipuu perinteisestä saksalaisesta joululaulusta "O Tannenbaum". Tuuheat oksat ja säännöllinen kasvutapa ovat tehneet siitä suositun koristepuun keskieurooppalaisissa puistoissa ja pihoissa.

Oplopanax horridus - pirunnuija

Pirunnuija on Pohjois-Amerikan länsirannikon lauhkeiden sademetsien laji, joka viihtyy vanhojen varjoisten havupuiden siimeksessä. Kotiseudullaan se on jopa viisimetriseksi kohoava pystykasvuinen pensas, joka leviää hitaasti laajaksi kasvustoksi. Pensaalla on versojen latvoissa koristeelliset, isot ja sormihalkoiset lehdet ja syksyllä näyttävät punaiset marjatertut.

Prenanthes purpurea - punahuisku

Punahuisku on kuin siro versio maitohorsmasta (Epilobium angustifolium): varsi on ohut ja nuokkuva ja vielä ohuempien sivuhaarojen kärjistä riippuvat lukuisat, pienet violetinpunaiset mykerökukat. Sukunimi Prenanthes voidaankin suomentaa "kasvot alaspäin kukkiva". Jokaisessa kehittyvässä siemenessä on lenninhaiventupsu, jonka avulla siemenet kulkeutuvat uusille kasvupaikoille.

Omphalodes verna - kevätkaihonkukka

Keväkaihonkukka kasvattaa rönsyjä, jotka juurtuvat, ja vähitellen maata peittää tiivis lehtimatto. Lehdet ovat herttamaisia. Keväällä narsissien kukinta-aikaan lehdistöä täplittävät siniset kukat, joiden sininen ei enää sinisemmäksi voisi tulla. Silloin Mustilassa kannattaa suunnistaa Alppiruusulaakson kaakkoislaidalle kevätkaihonkukkia ihastelemaan. Kukat muistuttavat lemmikin kukkia, mutta ovat isompia. Kevätkaihonkukka kuuluukin lemmikkikasvien (Boraginaceae) heimoon.