Malus sylvestris - metsäomenapuu

Metsäomenapuu esiintyy luonnonvaraisena pääosassa Eurooppaa, mutta Suomessa ainoastaan lounaisimmassa osassa maata. Muualla kuin Ahvenanmaalla se on rauhoitettu.

Metsäomenapuu on enemmän tai vähemmän orainen, ehytlehtinen ja yksikotinen puu, joka kukkii valkein kukin. Kukkia on usein viisi yhdessä sarjassa, ja niiden terälehdet eivät kosketa toisiaan. Kukkaa tutkiskeleva erottaa viidestä eminvartalosta yhteenkasvettuneen emiön, jonka kärkiosa on viisihaarainen. Vihreän, korkeintaan kolmesenttinen hedelmän kärjessä on verholehtijäänteet ja sen malto on kova ja hapan.

Koska metsäomenapuu risteytyy herkästi monenlaisten viljeltyjen ja luontoon joutuneiden omenapuiden kanssa, sen aitouden todentaminen on jatkuvasti ollut hieman ongelmallista. Hyviä erottavia tuntomerkkejä ovat hedelmättömän tarhaomenapuun (M. pumila) karvaiset nuori haararanka ja lehtilapa.

Suomenkielinen nimi
Metsäomenapuu
Heimo
Rosaceae
Suku
Malus
Laji
sylvestris
Koko
2–10 m.
Kotipaikka
Eurooppa, Fennoskandian puoliväliin ja Suomessa vain lounaisin osa.
Kuvaus
Yleensä orainen pensas tai pieni puu kivikkoisissa rinnelehdoissa ja rantalehdoissa. Lajia ja sen risteymiä on käytetty perusrunkoina. Valkeat kukat usein viiden kukan sarjakukinnoissa, kukan leveys 3–4 cm. Vihreän, pienen (1,5–3 cm), kovan ja kitkerän omenan kanta on enintään 2,5 cm.
Kasvupaikka
Aurinko, runsasravinteinen, kuiva tai tuore kasvupaikka, suosii kalkkia.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat