Cornus alba subsp. stolonifera - lännenpensaskanukka

Lännenpensaskanukka on pensaskanukan amerikkalainen alalaji, jota voidaan pitää myös itsenäisenä lajina. Se on kasvultaan hiukan matalampi ja rennompi kuin idänkanukka (C. alba subsp. alba) ja leviää siten nopeammin pensaskanukoille tyypilliseksi taajaksi kasvustoksi.

Lännenpensaskanukka kukkii valkoisin kukinnoin kesäkuussa, ja syksyllä sitä koristavat vaaleansiniset tai valkoiset marjat. Uudet versot ovat keväällä vihreitä, mutta muuttuvat myöhemmin kesällä punaisiksi. Vanhemmiten versoista tulee vaaleanruskeita ja niiden kuori halkeilee. Vanhojen versojen poistaminen auttaa säilyttämään pensaan värikkäänä.

Pensaskanukat ovat lehteviä, tuuheita pensaita, ja niiden versot antavat maisemaan väriä talvella. Pihapiirissä ne ovat edukseen vaaleaa tai tummaa taustaa vasten, vaikkapa seinän tai ison kiven edustalla. Monia kanukoiden lajikkeita kasvatetaankin paljolti niiden versojen värikkyyden takia. Lajike ’Flaviramea’, keltaoksakanukka, on yleinen puutarhakasvi, jonka versot ovat keltaisia.

Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet lännenpensaskanukkaa lääkekasvina sekä sen kuorta värjäykseen. Siitä on myös punottu koreja.

Suomenkielinen nimi
Lännenpensaskanukka
Heimo
Cornaceae
Suku
Cornus
Laji
alba
Alalaji (ssp.)
stolonifera
Koko
1,5–2,5 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Kesävihanta pensas. Versot ovat keväällä vihreitä, muuttuvat myöhemmin punaisiksi. Valkoiset kukat huiskilossa kesäkuussa, valkoiset tai vaaleansiniset marjat.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo. Ei tarkka maanlaadun suhteen, kestää märkää.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
cornus_alba_ssp_stolonifera_kukinto_kumpula_jreinikainen.jpg