Hamamelis virginiana - amerikantaikapähkinä

Taikapähkinöitä (Hamamelis) kasvaa luontaisesti vain Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa. Lajeista kestävimpänä pidetään amerikantaikapähkinää, joka kasvaa Pohjois-Amerikan itäosissa yleensä lehtipuumetsissä ja niiden laiteilla. Noin kahden metrin korkuisen pensaan lehdet muistuttavat hieman pähkinäpensaan (Corylus avellana) lehtiä ja ne saavat kauniin vaaleankeltaisen syysvärin.

Pensaan erikoinen ominaisuus on se, että se kukkii vasta myöhään syksyllä. Sillä on pienet, keltaiset hapsukukat, jotka ovat kolmittain lehtihangoissa. Noin vuoden kuluttua kukinnasta amerikantaikapähkinä ampuu kypsät, kauniit kiiltävänmustat siemenensä. Ne sinkoavat kauas, jopa viidentoista metrin päähän.

Amerikantaikapähkinää on Suomessa viljelty kauan mutta hyvin vähän, lähinnä vain kokoelmissa. Mustilassa kasvaa amerikantaikapähkinöitä useassa eri paikassa, muun muassa Alppiruusulaaksossa, Etelärinteellä ja Tammimetsään virtaavan ojan varrella. Osa pensaista on vanhoja, osa uusia, siemenkeruumatkoilla kerättyjä äärimmäisen pohjoisia alkuperiä. Amerikantaikapähkinä kukkii Mustilan pensaista viimeisenä, yleensä marraskuussa. Se menestyy ja kukkii jopa varjossa kasvaessaan.

Suomenkielinen nimi
Amerikantaikapähkinä
Heimo
Hamamelidaceae
Suku
Hamamelis
Laji
virginiana
Koko
2–3 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus
Pensas tai pieni puu, joka kukkii hyvin myöhään syksyllä.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore. Kasvupaikan tulisi olla suojainen syyshalloja vastaan
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
hamamelis_virginiana_kukinta_jsaarinen.jpg
hamamelis_virginiana_siemen_ontario_jreinikainen.jpg