Prunus maximowiczii - vienokirsikka

Itäaasialaista vienokirsikkaa kasvatetaan harmittavan harvoin Suomessa. Se ei kukinnallaan aivan vedä vertoja lehdettömänä kukkiville koristekirsikoille, mutta kauniin kasvutapansa ja hyvän talvenkestävyytensä vuoksi se on erinomainen lisä kukkapuuvalikoimaamme. Vienokirsikka kukkii valkoisin kukin lehtien puhjettua. Siitä kasvaa kaunis, toisinaan monirunkoinen pikkupuu, jonka oksat asettuvat kauniiksi kerroksiksi. Lehtiasento kielii useimpia kirsikkapuita paremmasta varjonsietokyvystä.

Vienokirsikan rakenteeltaan erikoiset terttukukinnot muodostuvat lyhyisiin, piikkimäisiin hedelmäoksiin, joihin ei Prunus-suvussa ole totuttu. Kukkien tukilehdet säilyvät vielä silloinkin, kun mustat, kitkeränmakuiset marjat jo kypsyvät. Lehdet ovat nelikulmaisia, pitkulaisia ja sahalaitaisia. Niiden syysväritys vaihtelee alkuperän ja kasvupaikan mukaan kellertävänruskeasta komeaan vaalean- tai ruosteenpunaiseen.

Suomenkielinen nimi
Vienokirsikka
Heimo
Rosaceae
Suku
Prunus
Laji
maximowiczii
Kotipaikka
3–6 m puu.
Alkuperä
Koillis-Kiina, Ussuri, Korea, Sahalin ja Japani.
Kuvaus
Kaunis, pienehkö, usein monirunkoinen puu, jolla kulmikkaat, pitkulaiset, vastapuikeat lehdet. Valkoiset kukintotertut törröttävät pystyinä erikoislaatuisissa, piikkimäisissä hedelmäoksissa. Kookkaat tukilehdet säilyvät marjojenkin ajalle. Syysväritys vaihtelee alkuperän ja kasvupaikan mukaan kellertävänruskeasta ruosteenpunaiseen.
Kasvupaikka
Aurinkoinen–varjoisa, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location