Acer saccharum - sokerivaahtera

Kotimaista metsävaahteraa (A. platanoides) muistuttava sokerivaahtera kasvaa luontaisena itäisen Pohjois-Amerikan lauhkealla ilmastovyöhykkeellä. Se on yksi Kanadan arvokkaimpia lehtipuita. Sokerivaahtera on kookas, pitkäikäinen puu. Maisemassa se on parhaimmillaan syksyisin, jolloin sen ruska hehkuu pitkään keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä. Sokerivaahtera on saanut nimensä hyvin sokeripitoisesta mahlastaan, jota on perinteisesti käytetty vaahterasiirapin valmistukseen.

Suomessa sokerivaahteraa on kasvatettu vain yksittäisinä kappaleina lähinnä dendrologisissa kokoelmissa. Mustilassa sokerivaahteraa kasvaa lukuisissa paikoissa nuorina ryhminä ja metsiköinä, sillä sen siemeniä kerättiin runsaasti Mustilan siemenkeruumatkoilla Kanadassa kautta lajin pohjoisen levinneisyysrajan. Talvenkesto on ollut toistaiseksi erinomainen, syysvärit ovat näyttävät ja kestävät pitkään. Sokerivaahtera ei kärsi lehtiä turmelevasta tervatäplästä kuten kotimainen metsävaahtera.

Suomenkielinen nimi
Sokerivaahtera
Heimo
Aceraceae
Suku
Acer
Laji
saccharum
Koko
Suomessa täysikasvuisena 10–20 metriä. Kotiseudullaan jopa 35 m.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka, St. Lawrence -joen pohjoisrannoilta länteen, Yläjärven etelärantoja pitkin Minnesotaan.
Kuvaus
Sokerivaahtera muistuttaa kooltaan ja lehvistöltään kotimaista metsävaahteraa. Sillä on upeat syysvärit, kaunis rakenne ja vanhemmiten kanelinruskea, paksukaarnainen runko.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen
Parhaimmilla alkuperillä vyöhykkeet I–III, eteläisemmillä heikko kestävyys.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
acer_saccharum_lehtiruska_jreinikainen.jpg