Laburnum alpinum - kaljukultasade

Kukkiessaan kultasade on varmasti yksi eksoottisimman näköisistä koristekasveista, joita suomalaisissa puutarhoissa voi kohdata. Sen oksille puhkeavat 15–30 sentin pituisina riippuvat, kirkkaankeltaiset kukkatertut, jotka koristavat pensasta muutaman viikon ajan kesäkuussa tuoden mielen etelän lomakohteiden kukkapuut. Tuoksuvissa kukissa vierailee ahkera pölyttäjien joukko, ja pian kehittyvät hernekasveille tyypilliset palot. Edullisella kasvupaikalla kaljukultasade kehittyy vuosien mittaan pieneksi monirunkoiseksi puuksi, jolla on leveä latvus.

Kaljukultasade on kestävin Suomessa kokeilluista kultasateista. Kaikki sen osat, erityisesti siemenet, ovat erittäin myrkyllisiä niin ihmisille kuin monille eläimillekin. Jäniksille versot kuitenkin maistuvat hyvin, eivätkä Etelärinteen vanhat pensaat välty talttahampailta, jos niiltä syksyllä unohtuu verkkosuojaus. Puu vaatii Suomessa lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan, mutta tyytyy kuivaan ja vähäravinteisen kasvualustaan.

Suomenkielinen nimi
Kaljukultasade
Heimo
Fabaceae
Suku
Laburnum
Laji
alpinum
Koko
2–5 m.
Kotipaikka
Keski- ja Etelä-Eurooppa.
Kuvaus
Monirunkoinen pieni puu tai pensas. Kolmilehdykkäiset kaljut lehdet. Kesäkuussa pitkät riippuvat keltaiset herneenkukkatertut. Kasvin kaikki osat erittäin myrkyllisiä!
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoisa. Sietää monenlaista kasvualustaa, mutta ei seisovaa vettä juuristossa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I (II).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
laburnum_alpinum_ojussila.jpg
Location