Hydrangea heteromalla - kiinanhortensia

Kiinanhortensiaa on viljelty Suomessa jo kauan, mutta se ei ole koskaan tullut yleiseksi. Pensas kukkii jo keskikesän jälkeen, aiemmin kuin useimmat muut hortensiat. Syyshortensiasta ja muista japaninhortensioista (H. paniculata) kiinanhortensian erottaa parhaiten litteästä kukinnostaan. Kukinto on valkoinen. Neuvottomat isot laitakukat voivat olla punertavia. Valoisalla paikalla kasvaessaan kiinanhortensia on alas asti lehtevä, mutta pyrkii varjoisammassa kasvamaan enemmän ylöspäin. Vapaasti kasvaessaan siitä tulee pyöreä 2–3 metrin korkuinen pensas.

Eräillä kiinanhortensian muodoilla rungon kanelinruskea kaarna on koristeellisen hilseilevä, mutta tässä asiassa on suurta kantojen välistä vaihtelua. Laaja levinneisyysalue Keski- ja Länsi-Kiinasta aina pohjoisen Vietnamin vuoristoihin on synnyttänyt paikallisia, toisistaan poikkeavia muotoja, joista parhaat ovat talvenkestäviä Keski-Suomessa asti.

Mustilan kiinanhortensioista on 1980-luvulla valittu lajikkeiksi kaksi yksilöä, jotka ovat saaneet nimikseen ’Axel’ ja ’Peter’ Tigerstedtin veljesten mukaan. Näitä on taimistoilla lisäyksessä.

Suomenkielinen nimi
Kiinanhortensia
Heimo
Hydrangeaceae
Suku
Hydrangea
Laji
heteromalla
Koko
3–4 m.
Kotipaikka
Länsi- ja Indo-Kiinan vuoristot sekä itäinen Himalaja.
Kuvaus
Pyöreäkasvuinen ja rehevä pensas, valkoiset kukinnot kesällä.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Tuore ja ravinteikas maa.
Menestyminen
Parhaimmillaan vyöhykkeet I–IV, mutta alkuperien väliset erot suuria.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
hydrangea_heteromalla_runko_jsaarinen.jpg