Clematis virginiana - virginiankärhö

Kotiseudullaan Pohjois-Amerikan itäosissa virginiankärhö on yleinen metsissä, tienvarsilla ja rantapensaikoissa. Se kiipeilee puihin, kasvaa pensaiden ja aitojen päällä tai tuen puuttuessa maata pitkin.

Kärhöinnostus on viime vuosina suuresti lisännyt kärhövalikoimaamme. Silti virginiankärhö on meillä aika harvinainen. Pienet, valkoiset kukat muodostuvat saman kesän versoihin, mutta alkuperästä riippuu, ehtiikö virginiankärhö kukkaan Suomessa. Mustilassa Juhlapaikalla se kukkii joka syksy. Vuoden 2002 siemenkeruumatkalla Quebecistä kerätty alkuperä on sopeutunut pohjoiseen, lyhyeen kasvukauteen.

Virginiankärhön kukat ovat pieniä, valkoisia ja tuoksuvia. Köynnös on kaksikotinen, joten hede- ja emikukat ovat eri kasveissa. Emikasveihin kehittyvät pähkylähedelmät muodostavat kuivuessaan pörröisen pallon. Kun virginiankärhö on kotiutunut kasvupaikalleen, sen kasvuvoima on Suomen olosuhteissakin melkoinen. Versot voivat kasvaa kesässä useita metrejä. Kasvuvoima sekä kaunis ja terve lehdistö ovat ominaisuuksia, joiden vuoksi virginiankärhöä kannattaa istuttaa. Kukinta on bonus!

Suomenkielinen nimi
Virginiankärhö
Heimo
Ranunculaceae
Suku
Clematis
Laji
virginiana
Koko
3–6 m.
Kotipaikka
Yleinen Pohjois-Amerikan itäosissa.
Kuvaus
Voimakaskasvuinen, köynnöstelevä, valkokukkainen.
Kasvupaikka
Sopeutuu kaikenlaisille paikoille, kasvaa parhaiten puolivarjossa, tuoreessa multavassa maassa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
clematis_virginiana_lehdet_jsaarinen.jpg
Location