Ligustrum vulgare - aitalikusteri

Aitalikusteria on Euroopassa käytetty paljon aitakasvina (muun muassa Harry Potter asuu Likusteritiellä). Pensaan kapeat, soikeat lehdet säilyvät pensaassa pitkälle talveen ja putoavat vasta keväällä ennen uusien lehtien puhkeamista eli se on osittain ikivihreä, mikä on eduksi aitakasville. Aitalikusteri kestää hyvin myös leikkaamista.

Keskikesällä pensaaseen muodostuu kermanvalkoisia, makealta tuoksuvia kukkaterttuja, joihin syksyllä kypsyvät mustat marjat. Pakkasten tullen lehdet saavat violettia väriä ja ovat huurteisina koristeellisia.

Suomessa likusteria on kasvatettu pitkään mutta harvoin. Mustilassakin sitä kasvaa vanhastaan Pohjoisrinteelle vievän tien vieressä, siperianlehtikuusten (Larix sibirica) lähellä. Lumi painaa oksat lakoon, mikä tekee pensaikosta sotkuisen näköisen. Aasialaiset sukulaislajit käyttäytyvät siivommin, mutta niiden menestymisestä ei vielä ole pitkäaikaista kokemusta.

Suomenkielinen nimi
Aitalikusteri
Heimo
Oleaceae
Suku
Ligustrum
Laji
vulgare
Koko
Pensas, 1–2 m.
Kotipaikka
Eurooppa, Marokosta Lounais-Ruotsiin ja Luoteis-Iraniin.
Kuvaus
Pieni, osittain ikivihreä pensas. Kapeat soikeat lehdet, kermanvalkoiset tuoksuvat kukkatertut, mustat marjat.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, kuiva, hikevä, sorapitoinen maa. Kalkinsuosija, mutta pärjää myös neutraalissa maassa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
Location