Sorbus decora - komeapihlaja

Komeapihlaja on kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosasta, jossa se kasvaa tyypillisimmillään jokien ja järvien kivisillä rannoilla. Se muistuttaa paljon kotimaista kotipihlajaamme (S. aucuparia), mutta on siihen verrattuna roteva, paksuversoinen ja suurilehtinen. Myös kukka- ja marjatertut ovat leveät ja näyttävät. Komea lehdistö ja kukinta, runsaslukuiset pienet punaiset marjat sekä talvenkestävyys ovat hyviä ominaisuuksia, joilla komeapihlaja on ansainnut paikkansa suomalaisessa viherrakentamisessa.

Komeapihlaja eroaa lähisukulaisista amerikanpihlajasta (S. americana) isommilla lehdillä, kukilla ja kukinnoilla sekä kasvamalla muutenkin kookkaammaksi ja usein yksirunkoiseksi. Kukinta alkaa noin kymmenen päivää amerikanpihlajan jälkeen. Kotipihlajasta komeapihlajan voi varmimmin erottaa päätesilmuista: ne ovat lähes mustat, hyvin tahmeat ja kärkiosiltaan karvaiset.

Komeapihlajia tulisi käsitellä ryhmänä, sillä niitä on eri tahoilla viljelyssä erilaisia, hieman toisistaan poikkeavia alkuperiä. Ne ovat kaikki apomikteja; saman puun siemenjälkeläiset ovat siis identtisiä keskenään.

Suomenkielinen nimi
Komeapihlaja
Heimo
Rosaceae
Suku
Sorbus
Laji
decora
Koko
5–10 m, yksi- tai monirunkoinen puu. Luonnosta löydetty jopa yli 20-metrisiä puita.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikan koillisosat ja Grönlanti.
Kuvaus
Paksu ja jäykkäoksainen, suuri- ja mustasilmuinen puu. Silmut kärkiosiltaan karvaiset. Lehdet tummanvihreät, kookkaat 20–32 cm kertolehdet, joita on 5–8 paria. Lehdyköitten koko 60–80 x 23–33 mm.
Kasvupaikka
Tuoreilla ja kosteahkoilla paikoilla avoimissa olosuhteissa ja metsän aluskasvillisuutena.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
sorbus_decora_kukinto_kumpula_jreinikainen.jpg