Viburnum opulus subsp. trilobum - amerikanheisi

Amerikanheisi on kotoisin Pohjois-Amerikan pohjoisosista. Sitä tavataan Atlantin rannikolta lähes Tyynelle valtamerelle saakka. Sitä tavataan yleensä lehtimetsien aluskasvina, jolloin se valonpuutteessa kasvaa harvaoksaisena, hoitamattoman näköisenä pensaana. Aurinkoisilla paikoilla viljeltäessä se on pystyoksainen ja tuuhea pensas.

Kotoinen koiranheisi (V. opulus subsp. opulus) on hyvin läheistä sukua amerikanheidelle, ja etenkin Euroopassa amerikanheisi usein luetaan koiranheiden alalajiksi (V. opulus subsp. trilobum). Amerikkalaiset pitävät näitä kuitenkin eri lajeina ja ovat kehittäneet amerikanheidestä suurimarjaisia lajikkeita marjanviljelyyn.

Amerikanheisi kukkii runsaasti heisille tyypillisin kermanvalkein kukinnoin, joiden isot laitakukat ovat pölyttäjähyönteisiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Hedelmät ovat marjoja, jotka ovat kypsyessään kellertäviä muuttuen syksyllä hehkuvan punaisiksi. Myös lehdet saavat usein punaisen syysvärin. Näiden ominaisuuksiensa ja marjojen syötävyyden takia amerikanheittä pidetään etenkin Pohjois-Amerikassa eurooppalaista lajia parempana.

Suomenkielinen nimi
Amerikanheisi
Heimo
Caprifoliaceae
Suku
Viburnum
Laji
opulus
Alalaji (ssp.)
trilobum
Koko
2–4 m.
Kotipaikka
Pohjois-Amerikka Atlantin rannikolta Tyynen meren rannikolle.
Kuvaus
Pystykasvuinen kesävihanta pensas, harmaakuoriset versot ja kolmilehdykkäiset lehdet. Kukinnossa valkoiset suuret steriilit laitakukat, keskellä runsaasti pieniä kukkia. Punaiset, talouskäyttöön kelpaavat marjat.
Kasvupaikka
Aurinkoinen tai puolivarjoisa, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvualusta.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–V.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat