Populus maximowiczii - japaninpoppeli

Japaninpoppeli kuuluu poppeleiden suvun kauneimpiin puihin. Sen kookkaat, paksut ja viehättävän pyöreät lehdet asettuvat kauniisti toistensa lomaan kerroksiksi laakeille oksille. Lehtien vaaleat alapinnat ikään kuin valaisevat puun varjon. Emipuissa on jopa yli 20 cm pitkät hedelmänorkot. Syysvärin saaneet, maahanvarisseet lehdet sopisivat koristeellisuutensa puolesta käytettäviksi kukkalaitteissa ja erilaisissa seppeleissä.

Japaninpoppeli kasvaa luontaisena Venäjän Kaukoidässä, Kiinassa, Korean niemimaalla ja Japanin saarilla. Luontaiset kasvupaikat ovat aurinkoisia tulvaniittyjä ja jokien rantoja. Luonnossa puun kasvukorkeus on jopa 40 metriä. Suomessakin japaninpoppeli näyttää kehittyvän hyvällä paikalla nopeasti kookkaaksi puuksi.

Mustilassa japaninpoppeli on ollut sukunsa parhaiten menestyneitä lajeja. Kokeilussa on useita alkuperiä Hokkaidolta, ja kaikki ovat kasvaneet hyvin ja pysyneet terveinä. 

Suomenkielinen nimi
Japaninpoppeli
Heimo
Salicaceae
Suku
Populus
Laji
maximowiczii
Koko
15–25 m. Luontaisilla kasvupaikoillaan jopa 40 m.
Kotipaikka
Koillis-Kiina, Korea, Venäjän Kaukoitä, Japani. Laajalle levinnyt ja monimuotoinen.
Kuvaus
Kookas, kauniin kerroksellisen latvuksen kasvattava puu. Lehdet soikeat tai pyöreät, alta valkoiset. Eminorkko on pitkä, 18(–25) cm. Ei tee juurivesoja.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, tuore tai kostea, runsasravinteinen. Kestää jonkin verran varjostusta, mutta säilyy alas asti tuuheana vain avoimella kasvupaikalla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III. Vähän kasvatettu, mutta ilmeisen kestävä ainakin Etelä-Suomessa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
populus_maximowiczii_kumpula_jsaarinen.jpg
Location