Hydrangea paniculata - japaninhortensia

Japaninhortensia on se pensaslaji, josta Suomessakin tutut syyshortensiat on jalostettu. Nelimetriseksi pensaaksi, jopa puumaiseksi kasvavalla japaninhortensialla on kellertävänvalkoiset, kartiomaiset kukinnot. Niissä on sekä pieniä terälehdettömiä, heteillä ja emillä varustettuja kukkia että näyttäviä laitakukkia, joissa varsinaisten lisääntymiselinten sijaan on isot terälehdet.

Japaninhortensiasta jalostetuissa lajikkeissa näitä laitakukkia on enemmän ja toisilla lajikkeilla on jopa pelkkiä laitakukkia, jolloin ne eivät kykene tuottamaan siemeniä. Tällainen on syyshortensia, 'Grandiflora'-lajike, joka menneinä vuosikymmeninä oli Suomessa eniten myytyjen koristepensaiden joukossa. Arboretum Mustilan nimikkolajike mustilanhortensia (H. paniculata 'Mustila') on ulkomuodoltaan varsin lähellä luonnonvaraista japaninhortensiaa.

Mustilanhortensian lisäksi arboretumissa kasvaa nuoria japaninhortensioita, jotka ovat luonnonkeruita Hokkaidolta ja Kuriileilta. Vuosina 2011–2012 arboretumiin on istutettu yli neljäkymmentä japaninhortensian lajiketta oloissamme parhaiden japaninhortensoiden löytämiseksi. Japaninhortensialla on suuri koristearvo, koska ne kukkivat loppukesällä ja syksyllä, jolloin muita kukkivia pensaita on hyvin vähän. 

Suomenkielinen nimi
Japaninhortensia
Heimo
Hydrangeaceae
Suku
Hydrangea
Laji
paniculata
Koko
2–5 m, saattaa kehittyä aivan puumaiseksi.
Kotipaikka
Japani, Itä-Kiina, Sahalinin ja Kuriilien saaret ja Taiwan.
Kuvaus
Pensas tai pieni puu, lehdet versoissa kaksi vastakkain tai kolme samassa nivelessä. Puutarhaliikkeissä myydään syys- eli syreenihortensioina useita lajikkeita.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, tuore, runsasravinteinen, turve- ja humuspitoinen kasvualusta.. Kalkinkarttaja.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III (IV–V) alkuperästä riippuen.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat