Kirsikkaluumu eli myrobalaani on Euroopassa laajalle levinnyt viljelykasvi. Suomessakin sitä on vanhastaan (1800-luvulla Turun seudulla) viljelty hedelmäpuuna. Useimmiten nykyään tavattavat puut ovat kuitenkin tuhoutuneitten koristekirsikoiden tai luumulajikkeiden kuoltua kasvamaan jääneitä perusrunkoja.
Kirsikkaluumu kukkii keväällä yltäkylläisesti ja ristipöytyksen onnistuessa tekee syötäviä, parhaimmillaan herkullisia hedelmiä. Se on monirunkoinen ja orainen pensas tai pikkupuu, joka tekee juurivesoja. Oksat ovat kaljuja ja kiiltäväkuorisia. Kirsikkaluumun valkoiset kukat puhkeavat ennen lehtiä tai yhtä aikaa, ja kukinta on yltäkylläinen. Hedelmät ovat pieniä, punertavia tai keltaisia luumuja.
Kirsikkaluumua on nykyisin jälleen Suomessa saatavilla useina ulkomaisperäisinä lajikkeina, joista osa on punalehtisiä ja -kukkaisia koristekasveja, osa hedelmien tuotantoa varten valittuja. Mustilaankin on koemielessä istutettu lajikkeet 'Vetraz' ja 'Podarok St. Peterburgu', joista on saatu hyviä kokemuksia eri puolilta Etelä-Suomea.