Quercus ellipsoidalis - keskilännentammi

Kaunislehtinen keskilännentammi on yksi lupaavimmista pohjoisamerikkalaisista tammilajeista ja tuotiin Suomen ensi kerran Arboretum Mustilan siemenkeruumatkalla 1993. Se kasvaa luontaisena kylmätalvisella vyöhykeellä Suurten järvien länsi- ja lounaispuolella, jossa monet muut Pohjois-Amerikan tammilajit eivät oikein enää menesty, ja kasvaa karunpuoleisilla mäkimailla yhdessä mm. amerikanpunamännyn (Pinus resinosa) kanssa.

Keskilännentammi ei kasva järin suureksi kotimaassaankaan, joten meillä sen voisi olettaa sopivan pienellekin pihalle. Mustilassa keskilännentammen lehdet tuleentuvat reilusti aikaisemmin kuin punatammen ja sen kauniit, punatammen lehteä pienemmät ja syväliuskaisemmat lehdet saavat joka vuosi näyttävän, viininpunaisen syysvärin.

Kasvutavan puolesta keskilännentammi yläviistoine yläoksineen ja riippuvine alaoksineen muistuttaa otatammea (Quercus palustris). Vanhoihin puihin jää oksantynkiä sellainen määrä, että puu antaa lehdettömänä piikkisen vaikutelman.

 

Suomenkielinen nimi
Keskilännentammi
Heimo
Fagaceae
Suku
Quercus
Laji
ellipsoidalis
Koko
10–20 m, Suomessa 4–10 m.
Kotipaikka
Yhdysvaltain Keskilänsi, Suurten järvien länsipuolella.
Kuvaus
Kesävihanta puu, jolla on syvähalkoiset teräväkärkiset lehdet. Viininpunainen syysväri. Terho munanmuotoinen, kypsyy toisena kesänä hedelmöityksestä.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, keskiravinteinen, kuivahko ja hapan hiekkamaa. Kalkikarttaja. Vaatii meillä lämpimän kasvupaikan ehtiäkseen tuleentua.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
quercus_ellipsoidalis_ruska_jsaarinen.jpg
quercus_ellipsoidalis_hemelrijk_kukat_jsaarinen.jpg
Location