Rhamnus frangula - korpipaatsama

Korpipaatsama on luonnonvarainen koko Suomessa pohjoista Lappia lukuunottamatta. Usein se on pieni puu, mutta jos se esimerkiksi metsänraivauksessa tulee katkaistuksi, se vesoo tyvestä ja jatkaa kasvuaan pensasmaisena. Pienet kukat ovat kellanvihreitä ja raakana vihreät marjat kypsyvät punaisen kautta mustiksi. Marjat maistuvat linnuille, joiden levittämänä korpipaatsamia itää monenlaisissa paikoissa. Rehevillä, kosteilla valoisilla paikoilla paatsamista tulee kauniita, siro-oksaisia ja pyöreälatvuksisia pikkupuita. Puuaines on kirkkaan punaisenkeltaista.

Korpipaatsaman kuorta, lehtiä ja marjoja on käytetty paljon värjäyksessä. Eri menetelmillä lankoihin saadaan paatsamasta herkullisia värisävyjä. Paatsaman kuori on vanhastaan tunnettu ulostuslääke. Noin sormenpaksuisista versoista kerätty kuori kuivatettiin ja sitten kuoria varastoitiin vähintään vuosi ennenkuin ne olivat käyttökelpoisia. Emme kehota kokeilemaan reseptiä kotona, sillä paatsaman kaikki osat ovat myrkyllisiä.

Suomenkielinen nimi
Korpipaatsama
Heimo
Rhamnaceae
Suku
Rhamnus
Laji
frangula
Koko
2–6 m.
Kotipaikka
Eurooppa ja Länsi-Siperia.
Kuvaus
Siro pikkupuu, jonka kasvutapa voi avonaisella paikalla olla sangen koristeellinen. Sopii erityisesti sellaisiin puutarhoihin ja puistoihin, joissa suositaan kotimaisia kasveja.
Kasvupaikka
Puolivarjo–varjo, keski- tai runsasravinteinen maa, tuore–märkä.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–VI.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhamnus_frangula_kristiantheqvist.jpg