Hamamelis virginiana - amerikansk trollhassel

Trollhassel Hamamelis spp växer naturligt endast i Kina och Nordamerika. Amerikanska trollhasseln anses vara den härdigaste arten. Den växer i de östra delarna av Nordamerika, vanligen i och omkring lövskogar. Den cirka två meter höga buskens löv påminner om hasselns Corylus avellana och de får en vacker ljusgul höstfärg.

Buskens speciella egenhet är att den blommar först sent på hösten. Den har små, gula, fransiga blommor som sitter tre och tre i bladvecken.Cirka ett år efter blomningen skjuter den amerikanska trollhasseln ut sina mogna svartglänsande frön. De flyger långt, till och med femton meter.

Amerikansk trollhassel har odlats länge i Finland, men endast begränsat och närmast i samlingar. På Mustila växer det amerikansk trollhassel på många platser, bland annat i Alppiruusulaakso (Rododendrondalen) på Etelärinne (Sydsluttningen) och invid diket som rinner till Tammimetsä (Ekskogen). En del av buskarna är gamla, en del nya, från fröer samlade på resor till artens nordligaste växtplatser. Amerikansk trollhassel är den buske som blommar sist i Mustila, vanligen i november. Den växer och blommar till och med i skugga.

 

Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
hamamelis_virginiana_kukinta_jsaarinen.jpg
hamamelis_virginiana_siemen_ontario_jreinikainen.jpg