Fraxinus pennsylvanica - punasaarni

Kaksikotinen punasaarni on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja se on alueen laajimmalle levinnyt saarnilaji. Suomessakin sitä on viljelty pitkään ja se on osoittautunut sopeutuvammaksi ja kestävämmäksi kuin oma, vaatelias lehtosaarnemme (F. excelsior). Kaunismuotoista punasaarnea käytetäänkin melko yleisesti katu- ja puistopuuna julkisessa viherrakentamisessa.

Punasaarnen lehdet ovat hieman pienemmät kuin lehtosaarnella ja niissä on vähemmän lehdyköitä. Talvella punasaarnen erottaa myös ruskeiden silmujen perusteella, kun taas lehtosaarnen silmut ovat mustat. Pienemmän, tiheäoksaisen olemuksensa johdosta se ei istutuksissa pysty korvaamaan majesteettista lehtosaarnea.

Punasaarnea kasvaa Mustilassa muun muassa metsikkönä Tammimetsän länsipuolella. Se viihtyy auringossa, kestää kovaakin tuulta ja pärjää niin kosteilla kuin kuivemmillakin kasvupaikoilla. Punasaarni tulee esiin jo varhain ruska-aikana kirkkaan keltaisella syysvärillään, joka suorastaan hehkuu sinistä syystaivasta vasten.

 

Suomenkielinen nimi
Punasaarni
Heimo
Oleaceae
Suku
Fraxinus
Laji
pennsylvanica
Koko
8–20 m.
Kotipaikka
Laajalla alueella Pohjois-Amerikan itäosissa.
Kuvaus
Yleinen koristepuu. Nopeakasvuinen, lehtosaarnea muistuttava, mutta pienempi, talvenkestävämpi ja sopeutuvaisempi. Komea latvus ja kauniin keltainen syysväritys.
Kasvupaikka
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore–kostea, kalkkipitoinen humusmaa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–IV (V).
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
fraxinus_pennsylvanica_ruska_jsaarinen.jpg
Location