Rhus typhina - samettisumakki

Samettisumakki on kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosista. Se on juurivesova puu tai pensas, joka viihtyy aurinkoisilla, hiekkaperäisillä rinnemailla ja teiden varsilla. Sen suomalainen nimi viittaa samettisen karvoituksen peittämiin oksiin.

Koristeelliset lehdet ovat runsaslehdykkäiset ja saavat syysvärin kaikissa keltaisen, oranssin, punaisen ja violetin sävyissä. Kesällä pienet vihreät kukat ovat pystyissä 20 cm pituisissa latvakukinnoissa, jotka emikasveilla muuttuvat syyskuussa komeiksi ja loistavanpunaisiksi tähkiksi. Samettisumakin hedelmä on punaisten karvojen peittämä marja, joka lehtien varistua jää kasviin pystyissä tertuissa.

Mustilassa näyttävää, mutta aranpuoleisena pidettyä pensasta kasvaa muutamia yksilöitä koeluontoisina istutuksina eri puolilla Arboretumia. Komein kasvusto on jätetty taimipeltoon siemeniä tuottamaan. Mustilassa viljellyt alkuperät on kerätty omilla keruumatkoilla aivan luontaisen levinneisyysalueen koillisesta reunasta Quebecistä. Aran taimivaiheen jälkeen niiden kestävyys on ollut hämmästyttävän hyvä.

Samettisumakki sen enempää kuin Mustilassa kasvava silosumakkikaan (R. glabra) eivät aiheuta kasvin käsittelijälle kiusallisia iho-oireita. Suvun mainetta huonontaa aiheetta amerikkalainen myrkkysumakki (Toxicodendron radicans), joka nykyään luokitellaan kokonaan toiseen kasvisukuun (Toxicodendron).

Suomenkielinen nimi
Samettisumakki
Heimo
Anacardiaceae
Suku
Rhus
Laji
typhina
Koko
2–3 metriä, luonnossa voi olla kookkaampi.
Kotipaikka
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus
Juurivesoja muodostava kaksikotinen pensas tai pieni puu, jonka lehdet ovat tummanvihreät, päätöpariset, runsaslehdykkäiset ja oksat samettisen karvoituksen peittämät. Punaisten karvojen peittämät marjat syksyisin ja talvisin pystyissä tertuissa.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, vähä–runsasravinteinen, kuiva–tuore, runsashiekkainen ja -sorainen, vähäsavinen.
Menestyminen
Vyöhykkeet (I–III). Menestyy parhaiten aurinkoisilla, lämpimillä, ei liian rehevillä kasvupaikoilla.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
rhus_typhina_ojussila.jpg
Location