Phellodendron amurense - amurinkorkkipuu

Amurinkorkkipuu kasvaa luontaisena Kaukoidässä Korean niemimaalla, Kiinassa sekä Venäjällä. Se esiintyy yhdessä muiden lehtipuiden sekä vaativien havupuiden seurassa runsasravinteisissa rinnemetsissä ja jokilaaksoissa.

Leveä, maalauksellinen kasvutapa, koristeellinen rungon kuori ja rehevä lehvästö tekevät korkkipuusta yhden kauneimmista koristepuista Suomen oloissa. Upeimmillaan korkkipuut ovat syksyllä värjäytyessään loistavaan, vaaleankeltaiseen syysväriin. Väriloisto kestää vain hetken, sillä lehdet putoavat ensimmäisten pakkasöiden jälkeen.

Korkkipuun pienet vaaleanvihreät kukat eivät herätä huomiota, mutta syyskuussa kypsyvät mustat, öljyiset syömäkelvottomat marjat ovat näyttävät. Lehdissä ja marjoissa on voimakas aromaattinen tuoksu. Korkkipuu onkin sukua sitruspuille, ei korkkitammelle (Quercus suber), josta pullonkorkit tehdään. Tosin myös korkkipuun paksua, korkkimaista kaarnaa on Itä-Aasiassa joskus käytetty korkin valmistamiseen.

Korkkipuu on suotta talvenaran puun maineessa. Mustilassa vanhat puut ovat selvinneet ongelmitta sekä sotatalvien että 1980-luvun puolivälin kovista pakkasista. Syytä on kuitenkin käyttää riittävän talvenkestäviä alkuperiä ja kasvattaa taimet suojatuissa oloissa. Vakaaseen ilmastoon ja lämpimään kesään tottuneet korkkipuut ovat näet nuorena herkkiä sekä keväthalloille että syyspakkasille. 

Suomenkielinen nimi
Amurinkorkkipuu
Heimo
Rutaceae
Suku
Phellodendron
Laji
amurense
Koko
6–15 m. Luonnossa jopa 30 m.
Kotipaikka
Luontaisena laajalla alueella Koillis-Kiinassa, Koreassa ja Venäjän Kaukoidässä.
Kuvaus
Leveäksi kasvava puu, jonka rungon kuori on paksu ja korkkimainen. Lehdissä ja hedelmissä on voimakas aromaattinen tuoksu. Komea syysväri.
Kasvupaikka
Aurinkoinen kasvupaikka ja runsasravinteinen, tuore kasvualusta, halloilta suojaisalla paikalla.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–II (III). Nuorena altis kevät- ja syyshallavaurioille.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
phellodendron_amurense_runko_pietari_jreinikainen.jpg