Fraxinus excelsior - (lehto)saarni

Saarni esiintyy luonnonvaraisena Etelä-Suomessa ja on kasvupaikkansa suhteen kotimaisista jaloista lehtipuista vaateliain. Se kehittyy parhaiten rehevillä ja erittäin kosteilla rinnemailla. Levinneisyysalueen pohjoisemmat esiintymät ovat kosteita korpia, joissa pohjavesi on liikkuvaa. Viljeltynä saarni menestyy III-vyöhykkeelle asti, suojaisalla paikalla pohjoisempanakin, mutta jos saarnia halutaan kasvattaa puistopuina Keski-Suomessa, täytyy vaihtaa kestävämpiin amerikkalaisiin ja aasialaisiin saarnilajeihin.

Saarni puhkeaa lehteen lehtipuistamme viimeisenä ja pudottaa päätöpariset lehtensä ensimmäisten hallaöiden aikaan. Siemenkimput säilyvät puussa pitkälle talveen, kunnes jää ja tuuli repivät ne irti. Saarnen vaaleahko puuaines on kovaa ja sitkeää ja siksi suosittua esimerkiksi työkalujen, urheiluvälineiden, huonekalujen tai parketin valmistuksessa. Öljypuukasveihin (Oleaceae) kuuluvan saarnen lehtiä ja siemeniä on kansanlääketieteessä käytetty monenlaisten vaivojen hoitoon. Saarnia myös latvottiin syksyisin eli lehdestettiin karjan talviravinnoksi yleisesti aina 1900-luvun alkupuolelle asti.

Mustilan Arboretumin komeimmat saarnet kasvavat Pähkinärinteen länsiosassa. Euroopassa levinnyt saarnensurma saattaa olla uhka myös näille puille; niissä on jo huolestuttavan näköisiä kuivia oksia. Saarnensurmasta on havaintoja jo ainakin Lounais-Suomessa.

Suomenkielinen nimi
(Lehto)saarni
Heimo
Oleaceae
Suku
Fraxinus
Laji
excelsior
Koko
15–25 m.
Kotipaikka
Euroopassa Pohjois-Espanjasta ja Brittein saarilta Etelä-Skandinaviaa ja eteläistä Suomea myöten Venäjälle asti, myös Mustanmeren ja Kaspianmeren rannikkoalueilla.
Kuvaus
Avoimella ja valoisalla paikalla kehittyy komearunkoiseksi pihapuuksi. Mereinen, lievästi mantereinen laji.
Kasvupaikka
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore–märkä, kalkkipitoinen humusmaa. Nuorena verhopuuston suojaan, myöhemmin tarvitsee valoa.
Menestyminen
Vyöhykkeet I–III. Nopeakasvuinen ja helppo kasvattaa.
Ryhmittely
Lehtipuut ja -pensaat
fraxinus_excelsior_siemen_jreinikainen.jpg
fraxinus_excelsior_runko_rilax_jreinikainen.jpg